Начало Новини Актуално В Стара Загора разкриха банкова измама за 80 000 лв.

В Стара Загора разкриха банкова измама за 80 000 лв.

Актуално
Банкова измама в Стара Загора

Служители на Икономическа полиция  - Стара Загора разкриха банкова измама за близо 80 000 лв. По случая е образувано досъдебно производство и като обвиняеми са привлечени трима мъже и една жена, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.

Престъплението е заявено през декември 2010 г. 51-годишният тартор на групата, известен в Стара Загора като Драго Врабеца, е арестуван на 11 февруари. В хода на разследването е установено, че в средата на миналата година той е предложил на свои познати от Пловдив, да им посредничи за получаване на обезщетение от застрахователна компания заради откраднатия им автомобил БМВ. Към момента потърпевшите имали отказ от застрахователя да им изплати щетата.

51-годишният старозагорец ангажирал адвокат, който чрез пловдивски нотаруис получил пълномощно от ищците да води преговори със застрахователя и през октомври 2010 г. постигнал извънсъдебно споразумение за изплащане на сума в размер на 79 300 лв. През тези няколко месеца адвокатът не се е срещал лично с доверениците си и е поддържал връзка с тях само чрез документи и с посредничеството на  Драго. На 10.12.2010 г. семейството от Пловдив получило известие от застрахователната компания, че е извършен превод на договореното споразумение по банкова сметка, различна от тази, която били предоставили. При проверка в банката, те установили, че на тяхно име наистина има открита сметка и по нея е постъпила посочената в известието сума, но три дни по-късно е била изтеглена.

В хода на разследването, е установено че старозагорецът, в съучастие от Ц.Р., на 39 г. от София, Д.С., на 46 г. от Стара Загора и 23-годишната А.Г. от София, е организирал неправомерното теглене на сумата от 79 300 лв., изплатени от застрахователя като обезщетение на тъжителите. Договорената по споразумението сума била преведена по банкова сметка, открита в друг град, от подставено лице с неистинска лична карта, издадена на името на ищцата. С фалшивия документ за самоличност в Пловдив е била изготвена и нотариално заверена декларация за смяна на банковата сметка, по която застрахователната компания да преведе обезщетението. След превода, подставено лице изтеглило парите с фалшивата лична карта.

Драго Врабеца е осъждан за измами, контрабанда и документно престъпление. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 212, ал. 5 от НК. С постановление на Окръжна прокуратура е задържан за 72 часа и е внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение “Задържане под стража”. При задържането на 11.02.2011 г., в джоба на якето му са открити неистински парични знаци: една банкнота с номинал 200 евро, една - от 100 евро, 2 – от 20 евро и една – от 10 евро, за което му е повдигнато отделно обвинение  по чл. 244 от НК.  За срок до 72 часа е задържан съучастникът на Драго  -  Ц.Р. от София, на който също е повдигнато обвинение за измама. Като обвиняеми по досъдебното производство са привлечени и А.Г. и Д.С.  

Работата по случая продължава сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Стара Загора.

Още новини