Начало Новини Актуално В Стара Загора - растеж при продажбите на нови автомобили

В Стара Загора - растеж при продажбите на нови автомобили

Актуално
автомобили Стара Загора

Трудна кризисна година изпращат търговците на нови автомобили в Стара Загора. Добрите стари времена на високи декемврийски продажби са безвъзвратно в миналото, а светлината в края на тунела все още е едва видима, показа репортерското ни проучване в няколко шоу-рума в града на липите.

В офиса на Фолксваген все пак очакват декемврийско съживяване, но не и изненади. Хубавото е, че спрямо миналата година продажбите са малко подобри, а в края на годината също се забелязва растеж в сравнение с началото й. Продажбите са най-вече на РАБОТНИ АВТОМОБИЛИ ЗА ФИРМИ И КОРПОРАТИВНИ КЛИЕНТИ фирми купуват и коли от по-ниския клас като Фолксваген Поло, които също са за бизнес нужди. Ако не друго, кризата поне научи бизнеса повече да си прави сметката и да планира предварително бъдещите си разходи, за да си спести изненади. В разчетите на повечето старозагорски фирми обаче тази година не са предвидени разходи за нови автомобили, пише вестник Национална бизнес поща.

Физическите лица също са притиснати от кризата, затова обяснимо е, че не влагат пари за коли. МОЖЕ БИ КАРТИНАТА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ПЛАВНО С ИЗЛИЗАНЕТО ОТ КРИЗАТА Поскъпването на старите коли може би ще е друг фактор, който ще размърда пазара на нови автомобили, очакват специалистите.
Въпреки че кризата не си е отишла и скоро няма да усетим значително подобрение в качеството си на живот, раздвижване на пазара има, е мнението на дилърите и в офиса на Пежо. Според общоприетото мнение, сред най-слабите, месеци на продажби е ноември, но още от началото на декември се забелязва известно съживяване. МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ДЕКЕМВРИ ТРЪГНА ПРИЛИЧНО, УСМИХВАТ СЕ В ПЕЖО. Очакванията за следващата година не са особено оптимистични. Браншът се развива трудно, има фалирали представителства. Надеждите са свързани с икономическа стабилизация и растеж в национален мащаб. За връщане на добрите стари времена с лесните кредити и масовото купуване обаче едва ли може да се мисли. В Пежо по-голямата част от клиентите са физически лица. Докато преди съотношението фирми - частни купувачи, е било 70 към 30, сега то е 80 към 20, но с обратен знак. Това показва, че наистина бизнесът се е свил в очакване на по-добри времена.
В ШОУРУМА НА РЕНО СМЯТАТ, ЧЕ ИЗЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА ЗАСЕГА СЕ ОТЛАГА. В региона има големи работещи фирми, които купуват коли за служителите и за нуждите си, но те не са определящи за развитието на бранша. Дори и те правят икономии, като избират по-евтини модели, без всички екстри. Увеличават се и сервизните интервали, и в тази посока хората се опитват да пестят средства. След няколко години може би фирмите ще могат да си позволят обновяване на авто- парка, още повече, че с годините той се амортизира. Може би тогава ще има повишаване на ЗАБЕЛЯЗВАМЕ ЛЕКА СВЕТЛИНА В КРАЯ НА ТУНЕЛА, СЪОБЩАВАТ ОТ ШОУРУМА НА ФОРД.
Въпреки кризата, автомобилите с марката Форд остават на второ място по продажби в България, а най-продаваната им марка е Форд Фиеста. През ноември спрямо октомври продажбите са се увеличили с 14%. Още по-важно е, че спрямо същия период на миналата година те са скочили с 10%. За 11 месеца у нас са продадени 16 560 автомобила. От тях 1547 са Форд. С тази цифра пазарният дял на Форд възлиза на 9.34%.
На местно ниво, за съжаление, не наблюдаваме същата тенденция. Спадът на продажбите продължава, казват от старозагорския офис. Мнозина отдават липсата на интерес към новите автомобили на намаляването на работата на чуждестранни и големи фирми в комплекса Марица Изток.

Очакванията на национално ниво за 2011 г. са тя да е като тази, С ИЗВЕСТНО СТАБИЛИЗИРАНЕ, НО С НЕЗНАЧИТЕЛЕН РЪСТ, смятат във Форд. Преди броени дни вицепрезидентът на компанията за Европа Ингвар Свигъм заяви, че въпреки че Форд бе на първо място по продажби в света за 2009 г., не очаква бързо по-добри времена. Съживяването на пазара и стабилният ръст ще дойдат през 2012 г.
Очевидно на тенденцията за възстановяване на стабилния ръст на пазара на автомобили отговаря и японският гигант Тойота, който в началото на 2011 г. открива представителство в Стара Загора.

Още новини