Начало Новини Актуално В Стара Загора предлагат на ромите възможност да живеят в законно построени къщи

В Стара Загора предлагат на ромите възможност да живеят в законно построени къщи

Актуално
Стара Загора

Община Стара Загора представи програмата си за осигуряване на възможности на ромското население да живее в законно построени домове. Това е предпоставка за повишаване на сигурността и спокойствието в цялото общество. Три четвърти от къщите в кв. Лозенец, който е заселен от малцинството, са незаконни. Най-бързият вариант за решаване на този въпрос е събарянето им с багери, но това води след себе си до много по-сериозни проблеми, смята зам.-кметът на общината Велизар Балабанов.

Хиляди ще останат на улицата и това ще доведе до социално напрежение. Не е за пренебрегване и фактът, че срещу местната администрация ще бъдат заведени редица дела, както показва практиката в други градове.
За целта в кв. Лозенец са създадени 140 незастроени парцела, като всеки от тях е между 250 и 350 кв.м. Община Стара Загора е дала възможност на всеки желаещ, който няма дом или живее в незаконна постройка да подаде молба за закупуване на отстъпено право на строеж за някой от парцелите. Законният дом ще струва 2500 лв. и то разсрочени във времето, каза още Балабанов.
Постъпили са 76 заявления. Само 10 от тях са за ново строителство, останалите - за узаконяване на съществуващи незаконни жилища, което е забранено от Закона за устройство на територията.
10-те заявления ще бъдат разгледани внесени за разглеждане на сесия на Общинския съвет и те трябва да послужат за пример на всички в кв. Лозенец, каза още зам.-кметът. Сега се търси възможност съвместно с фондация Хабитат да бъдат изградени къщи на модулен принцип, като до изплащането им ще бъдат собственост на общината.
Нов подход за осигуряване на законни къщи на ромите прилага общината, съвместно с фондация Хабитат в село Памукчии. Там са осигурени 21 свободни парцела и 7 семейства, които живеят в момента в тип общежитие в селото са сключили договор за кредит с неправителствената организация, за построяване на собствени жилища. Фондацията прави безплатно проектирането. На първия етап, хората ще ползват 1 стая, баня и тоалетна и кухненски бокс, като с течение на времето сградата може да бъде разширена в рамките на проекта, каза председателят на фондацията Николай Сиджимов.
Когато човек има добро жилище, осигурява подгодящи условия на развитие и образование на децата си, с което ще се постигне по-високо ниво на социално положение сред малцинството, добави още той.
Стойността на къщите ще бъде около 14 - 15 000 лв. Семействата са приели да плащат месечни вноски по кредита в размер на 100 -150 лв. за срок между 10 и 15 години.
Като успешен пример за решаване на конкретен проблем, Балабанов посочи трите общински къщи на ул. Ангел Кънчев, в които са настанени законно 4 семейства, но в тях са се самонастанили още десетки роми, и това провокира недоволството на съседите.
Четирите семейства са преместени в други общински жилища, а на мястото на къщите ще започне изграждане на модерна сграда.
В бъдещата сграда общината получава 25% от застроената площ - три апартамента и 2 гаража. В нея ще бъде преместено и Първо кметство, а сградата, в която в момента се помещава то, ще бъде ремонтирана и ще стане отново детска градина.

Информация: Медиен център към ТПП - Стара Загора

 

* * *

Роми строят къщи със заем
Само седем са навити да имат дом срещу безлихвен кредит за 15 години

Седем безимотни ромски семейства от старозагорското село Памукчии са съгласни да получат около 15 хиляди лева безлихвен заем, за да вдигнат собствени къщи в землището. Кредитите им осигурява Фондация „Подслон за човечеството” - българския клон на Фондация "Хабитат". Парите ромите ще връщат за 10-15 години.
Това съобщиха вчера от фондацията и от Община Стара Загора.
Година и два месеца по-рано кандидатите сключиха споразумения по проекта. Първата копка на жилищата ще бъде на 15 октомври. Проектът трябва да се реализира до 2012 г.
По проект всички къщи са еднотипни и с площ около 60 кв. м, със по четири стаи и санитарни помещения. Фондацията обаче ще кредитира само първата клетка от стая и баня. При желание ромите ще могат да я разширяват с още клетки до достигане на проектните размери. Това обаче ще става със собствени средства.
Къщите ще останат собственост на фондацията, докато ромите не върнат и последната стотинка по кредита. Основните приходи на местните обаче са от детски надбавки и социални помощи, обявиха самите те пред вестник Новината. Някои кърпели дупките в бюджета с работа на парче.

В момента около 150-те роми от селото живеят в мизерни общежития на края на Памукчии. Дали им ги, когато преди повече от 15 години реститути си върнали обратно земите, на които били построени ромските къщурки. Общежитията някога били оборите на местното стопанство. След като земеделието западнало, в стаичките се настанили многолюдните ромски семейства.
Преди малко повече от три години предишният Общински съвет в Стара Загора прие да оземли 15-те семейства от общежитията. Купи парцел земя в Памукчии. Учреди безвъзмездно право на строеж и раздели имота на парцели от по 500 квадрата. После местният парламент ги продаде на ромите срещу лев на квадрат, за да ги оземли.
Едно от семействата тогава не събра пари да купи място, а останалите 14 платиха.
Вече за три години само един от новите собственици - Христо Христов, е вдигнал къща на мястото си без кредит.
"Къщата му, твърдя, че е незаконна", заяви вчера секретарят на общината Николина Горова.
За да се избегнат отново отклонения от нормите, проектирането на кредитираните къщи е безплатно и контролирано от Общината.
Този проект е алтернатива на багерите, с които може да се реши проблемът с незаконното строителство, смята зам.-кметът Велизар Балабанов.
Малцина са и тези, които използват земята, продадена им за лев квадрата като земеделска. Тук-таме някой си садял чушки и домати, но, като цяло, нивите пустеят.
Миналото лято от фондацията им направиха обучителен семинар в читалището на Памукчии на тема “Управление на семейния бюджет”.
Подобен опит ромите да бъдат подчинени доброволно към правилата Общината прави и в "Лозенец", където две трети от жилищата са незаконни. Отделени са 140 парцела от по 250-350 км. м в урегулирани имоти. Всички отговарят на условието за отстъпено право за строеж. Цялото население е било уведомено, че може да получи парче земя за къща срещу 2500 лв. на разсрочено плащане. Оказало се обаче, че мераклиите да се възползват са едва 10 семейства.
66 са поискали да им бъде узаконено настоящото строителство, което е навъзможно да се случи, обясни Велизар Балабанов.

Информация: вестник Новината

Още новини