Начало Новини Актуално В Стара Загора правят по-безопасни пешеходни пътеки

В Стара Загора правят по-безопасни пешеходни пътеки

Актуално

по-безопасни пешеходни пътеки

Започна полагането на нова хоризонтална пътна маркировка в Стара Загора. Първата демонстрационна пешеходна пътека, направена по технологията студен релефен пластик, беше поставена на бул. Хан Аспарух, пред Mall Galleria. Кметът Живко Тодоров и зам.-кметът, отговарящ за строителството инж. Янчо Калоянов, проследиха поставянето на новата маркировка, която е в бяло и червено и обхваща площ от 37,5 кв. м. 

Община Стара Загора започва нова политика по отношение на пешеходните пътеки в града, съобщи Живко Тодоров. Целта е те да повишат безопасността на движение, да не се износват бързо и да имат отлични експлоатационни качества. Гаранцията на този тип маркировка е три години, като в зависимост от пътния трафик тя може да издържи до седем години, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

До края на седмицата ще бъде изработен график за най-натоварените кръстовища, като приоритетно ще се обновяват рехабилитирани и с добра асфалтова покривка улици и булеварди в Стара Загора. Първи ще бъдат пешеходните пътеки, разположени по бул. Патриарх Евтимий, където са едни от най-натоварени кръстовища в града. Следват отсечките от кръговото кръстовище на бул. Славянски в посока Park Mall и от кръстовището на бул. Цар Симеон Велики с бул. Димчо Стаев до кв. Железник. Приоритетни ще бъдат и пешеходните пътеки в близост до училища и детски градини.

Избраната технология отговаря на всички европейски изисквания и ще подобри безопасността на движение, категорично е ръководството на Община Стара Загора. Материалът съхне бързо, поради което движението се ограничава за кратко време. Съдържа светлоотразителни перли, устойчив е на горива и масла. Структурата му не позволява задържане на вода и образуване на лед, което спомага за високата издръжливост на маркировката. 

Mall Galleria кмет Живко Тодоров

Още новини