Начало Новини Актуално В Стара Загора подкарват автомобили с вода

В Стара Загора подкарват автомобили с вода

Актуално
автомобили гориво

Колкото повече поскъпват горивата в световен мащаб, толкова по-упорити стават опитите на българи да подкарат автомобилите си с... обикновена вода. В Стара Загора няколко ентусиасти вече са монтирали в колите си саморъчни устройства, които разграждат водата на кислород и водород, и помагат на автомобилите им да горят до 30% по-малко гориво.

Един от тях е Трифон Капитанов, който вече е твърдо убеден, че водородните автомобилни системи наистина икономисват гориво. Принципът е прост - ВОДА, ПРИМЕСЕНА С 20-ТИНА ГРАМА КАЛИЕВА ИЛИ НАТРИЕВА ОСНОВА НА ЛИТЪР се вкарва в електролитно устройство, което разделя кислорода от водорода. Водородът влиза в горивните тръби на автомобила и се смесва с горивната смес. Така колата гори по-малко газ или дизел. Експериментаторите твърдят, че на бензин системата няма ефект. Според Капитанов, устройството дава най-добър ефект при дизелови двигатели, стига да са с обикновена, а не с електронна помпа, пише вестник Национална бизнес поща.

Трифон Капитанов има малък сервиз за автомобили, които вкарва от Англия. За първи път ВИДЯЛ ПОДОБНО УСТРОЙСТВО НА ВНЕСЕН ОТ НЕГО ДЖИП и се запалил по идеята сам да си направи такова. Намерил доста информация и в интернет. Вече е изработил няколко устройства, които работят успешно. Едно от тях е монтирано в личния автомобил на приятеля му Иван Христов. Карам колата си с водородната система вече 4 месеца и съм много доволен, твърди Иван. Той направил тест-драйв, като изминал с една бутилка метан 190 км по магистралата към София с включена водородна система. С изключена система и същата бутилка метан Христов успял да премине едва 150 километра.

МЛАДИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧ ГЕОРГИ СТОЕВ СЪЩО Е ИЗРАБОТИЛ СВОЙ ВАРИАНТ НА ВОДОРОДЕН ГЕНЕРАТОР. Капацитетът му обаче се оказал твърде малък. За да се постигне положителен коефициент на полезно действие, системата трябва да произвежда поне 2-3 литра водород в минута. Системата на Георги засега постига отделяне на 1 литър водород за минута, чието изгаряне успява единствено да компенсира черпената от генератора мощност за работата на електролизера. Затова Георги е свалил устройството и се е захванал да го усъвършенства.
Според експериментаторите, изобретението е безопасно, защото дори да се запали, отделяният водород е твърде малко, за да причини каквито и да е щети. Да си направиш подобно устройство обаче не е много евтино. САМО ЧАСТИТЕ ИЗЛИЗАТ КЪМ 400 ЛЕВА. Трудът и ентусиазмът са отделно, казва Иван Христов. За сметка на това инвестицията се избива за няколко месеца, ако минаваш по 200-300 километра на ден.

Макар и рядко, някои автомобилни концерни също вече произвеждат водородни оптимизатори при фабрични условия. Трифон Капитанов е виждал такива най-вече в Испания, но установил, че ефектът на оригиналните е много по- слаб от тези, които той сам е създал след много експерименти. Според Капитанов, едно от най- важните изисквания е водородното устройство да не консумира захранване от генератора повече от 15-18 ампера и ДА ПРОИЗВЕЖДА НЕ П0-МАЛК0 ОТ 2-3 ЛИТРА ВОДОРОД В МИНУТА. Според него, от литър вода се получават стотици литри водород. Икономията на гориво с водороден генератор се проявява най-отчетливо при извънградско шофиране.

Тримата ентусиасти вярват, че до десетина години (?!) водородната система толкова ще се усъвършенства, че автомобилите в света ще могат да вървят само с обикновена вода.

Още новини