Начало Новини Актуално В Стара Загора отслужиха панихида за жертвите на комунистическия терор

В Стара Загора отслужиха панихида за жертвите на комунистическия терор

Актуално

За първи път в храм Свети Димитър в Стара Загора беше почетена паметта на жертвите от комунистическия режим в България. Инициатива е на областния управител Йордан Николов във връзка с решение на правителството 1 февруари за бъде обявен за ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. В Стара Загора те са около 400 и част от живите присъстваха в храма.

Сред тях беше и самоукият художник от Чирпан Константин Събев, нарисувал над 100 графични портрета на бивши горяни. Неговата изложба беше показана и в Брюксел, заедно с верига, носена една година от бивш затворник. "Рисувам и плача", със сълзи на очи сподели бай Коста.
Заупокойната молитва и панихида беше отслужена от трима свещеници, водени от отец Йордан Карагеоргиев. В храма присъстваха ръководството на Областната администрация, представители на Съюза на репресираните от комунистическия терор, настоящи и бивши депутати, общински съветници и много граждани.

Областният координатор на Съюза на репресираните Димитър Митев подчерта, че правителството на ГЕРБ е първото, което определя ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, а общинският съветник от ВМРО Кристиян Петков призова костите на избитите от така наречения Народен съд най-после да бъдат погребани по християнски. Той каза,че знаят къде е масовият гроб и покани всички на 29-30 март да участват в неговото разравяне, въпреки оказваната сериозна съпротива, пише вестник Старозагорски новини.
Според Йордан Николов историята е казала всичко. За нас остава да запалим свещ, да сведем глави и да помълчим, добави той. В знак на почит той и народният представител Иван Иванов от ДСБ поставиха цветя на единствения мемориал-чешма в памет на избитите и репресираните след 9 септември 1944 г. духовници и църковни служители от Старозагорска епархия, който се намира в двора на храм "Свети. Димитър".

Още новини