Начало Новини Актуално В Стара Загора откриха първия в страната Регионален център за оценка на работната сила

В Стара Загора откриха първия в страната Регионален център за оценка на работната сила

Актуално

Първият в страната Регионален център за оценка на работната сила е открит в Българска стопанска камара (БСК) - Стара Загора. Той е част от националната мрежа, която ще обединява 20 секторни и 10 регионални центъра по проект, осъществяван от БСК по ОП Човешки ресурси.

На откриването на Центъра присъстваха представители на бизнеса, науката и синдикатите. Координаторът му Тодор Бозвелиев, гл. експерт в БСК, уточни, че крайната цел е всеки, който кандидатства за определено работно място, да може сам да проверява своето ниво на компетентност. Самооценката ще даде възможност желаещите да разберат и пропуските си и след като ги коригират, да защитят позицията си. Така шансовете за повишаване на възнагражденията стават реалност, пише вестник Старозагорски новини.

В същото време, по поръчка на работодателите, такива оценки ще се правят и от оторизирани оценители, които след 2 години ще бъдат общо 400 за страната. Обучението на референта на камарата в Стара Загора - Лена Ленкова, ще бъде през следващата седмица. До 2013 г. системата трябва да бъде изцяло базирана в интернет.

Идеята е да се търси полезност за търсещите работа и работодателите, за образователните институции и обучителните центрове. Подобни модели масово се ползват в САЩ, Канада, Австралия и по-малко в Европа.

Компетентностният модел ще съдържа описание на изискванията към определената работна позиция, знания, умения, приложението им в различни ситуации и възможностите за растеж в кариерата. Той ще даде възможност да се конкретизират профилите на определените видове специалисти в съответното училище или ВУЗ, нужни за региона. Така няма да се произвеждат изобщо студенти, а точно необходимите специалисти по профили и бройки, дискутираха вчера участниците в срещата. Доц. Румен Отозбиров от ТрУ - Стара Загора, изтъкна, че по идея на ръководството в университета се работи по паралелна инициатива за изграждане на Център за бизнесанализ и предприемачество.

И така: ако търсите работа или желаете да кандидатствате за по-висока работна позиция (разбирай и работна заплата) - самооценка или оценка от специалисти на вашите умения и способности, ще можете да го направите скоро в БСК - Стара Загора. А след това - и в интернет!

Още новини