Начало Новини Актуално В Стара Загора отбелязаха Деня на българската община на Античната улица

В Стара Загора отбелязаха Деня на българската община на Античната улица

Актуално
Стара Загора

На Античната улица в сградата на Регионален исторически музей – Стара Загора областният управител Йордан Николов посрещна кметовете и председателите на общински съвети от област Стара Загора, и старозагорските народни представители по повод 12 октомври - Ден на българската община.

В словото си Николов припомни, че идеята за въвеждане на саморегулация на местните власти и управление на съществена част от обществените дела в интерес на местното население, е заложена още в Търновската конституция – първата демократична конституция на младата българска държава от 16 април 1879 година, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Той подчерта, че през различните исторически периоди от развитието на държавата българската община е играла важна роля и пожела на „представителите на местната власт, които действат в най-голяма близост до гражданите, и занапред да работят още по-пълноценно и свободно в рамките на закона, в интерес на общността”.
Депутатът Емил Караниколов поздрави присъстващите и припомни, че по предложение на парламентарната група на ПП ГЕРБ бяха приети промените в Наказателния кодекс, според които фирмите не могат да блокират сметки на общините, при възникнали спорове между тях. Внесено е предложение и за промени в Закона за подземните богатства, които предвиждат 50 на сто от дадените лицензионни такси, да остават като приход в общините, а не както досега нито лев. Предстоят и промени в Закона за общинските бюджети, които ще дадат по-голяма финансова самостоятелност на местната власт, каза още Караниколов.
Кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев сподели, че „огромното желание и стремеж да бъдем полезни на хората, ни кара да търсим добрите решения и да отговорим в по-голяма степен на техните очаквания”. „Добрите перспективи за развитието на общината обуславят непрекъснатите ни усилия за търсене на синхрон между работата на общинската администрация и общинските съвети”, каза още проф. Танчев.
Специални гости на събитието бяха представители на делегация от град Толиати, начело със зам.-кмета на града Ирина Кочукина.
Присъстващите получиха информационно-рекламна брошура на област Стара Загора и значка с герба на Република България. Празнична атмосфера на събитието придадоха изпълненията на хора на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Хр. Морфова” – Стара Загора и балет „Грация” при читалище „Искра” – Казанлък.

Още новини