Начало Новини Актуално В Стара Загора осъдиха съветник от БСП за клевета

В Стара Загора осъдиха съветник от БСП за клевета

Актуално

Общинският съветник от БСП - Стара Загора, Борис Боричев трябва да плати 8000 лева обезщетение, плюс разноските по делото и държавната такса на бившия заместник-кмет Велизар Балабанов. Това реши  Районният съд - Стара Загора. Присъдата е за това, че на 7 февруари тази година, в качеството си на общински съветник, Боричев е приписал престъпление на Балабанов, като клеветата е нанесена публично.

Обвиненията срещу старейшината от БСП са за нанесени морални щети от твърденията му пред други общински съветници, че като длъжностно лице, чрез служебното си положение Балабанов е облагодетелствал себе си и брат си, пише вестник Старозагорски новини.
На съдебното заседание бе разпитана като свидетел адвокат Златина Йовчева, представител на Инициативния комитет на живущите в близост до строителната площадка, за която се твърди, че Велизар Балабанов е уредил брат си да строи. Юристката обясни, че се е обърнала към Борис Боричев по повод градежа пред дома й, с молба да се свърже с различни политически партии за компромисен вариант за решение на проблема.
В хода на разпита стана ясно, че инвеститор на обекта е Вълкан Димов, а фирма "Фирал" с управител Петко Балабанов е наета от него за извършване на строителните дейности. Като писмени доказателства бяха представени разрешително за строеж, скица и нотариален акт, че имотът принадлежи на Вълкан Димов.
Съдът не прие като доказателство по делото служебна бележка, че на датата на предходното съдебно заседание Боричев е бил зает с организацията по посрещането на Сергей Станишев (лидерът на БСП). Мотивите на съда бяха, че като причина за отсъствието на подсъдимия предния път е била посочена редовна сесия на Общинския съвет, а не организиране на посещение. Глобата за общинския съветник от 500 лв. остана в сила.
Решението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Още новини