Начало Новини Актуално В Стара Загора обсъдиха възможността на бизнеса да кандидатства за финансиране по европейски програми и Плана за възстан

В Стара Загора обсъдиха възможността на бизнеса да кандидатства за финансиране по европейски програми и Плана за възстановяване и устойчивост

Актуално

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев организира днес съвместно със зам. областния управител Стоян Стоянов мобилна приемна в Зала 2 на Областна администрация. В срещата взеха участие зам.-министърът на МИР Надя Христова, началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, Главният директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност Илиана Илиева, областните управители на Хасково Минко Ангелов, на Кърджали - Даниел Делчев и на Смолян - Стефан Сабрутев, представители на бизнес организации от региона и на Тракийския университет. В срещата участва и председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов.

Основната тема на разговора беше възможността на бизнеса да кандидатства за финансиране по европейски програми и по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост.

Много се изговори за Плана за възстановяване и устойчивост, но вече се вижда, че той работи. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана за възстановяване - 600 млн. лв. до края на годината. Средствата по Плана и тези по европейските програми са глътка въздух за най-уязвимия сегмент от българската икономика - микро-, малките и средните предприятия. Те са гръбнакът на българската икономика и осигуряват над 70 на сто от заетостта и добавената стойност в икономиката, каза министър Пулев.

Илиана Илиева представи възможностите за кандидатстване по четири процедури от Плана. Първата е вече отворена. Тя е с прозорец до 21 септември и касае малки и средни предприятия от преработвателната промишленост, фирми, занимаващи се с творческа дейност и др. Общото финансиране по тази процедура е 260 млн.лв.

Г-жа Илиева обясни, че в МИР се работи усилено за отварянето на още 3 процедури. Едната е свързана с финансиране за внедряване на IT решения, втората с инсталиране на възобновяеми енергийни източници, които да произвеждат енергия за собствена консумация, а третата е за изграждането на кръгова икономика.

Бяха обяснени и възможностите на бизнеса да кандидатства по структурни фондове. Работим усилено по 2 големи програми за следващия програмен период. Едната е Конкурентоспособност и иновации в предприятията и е с ресурс от 3 млрд.лв. Вече сме я изпратили в Брюксел за одобрение. Другата е Научни изследвания, иновации и дигитални трансформации. Приключваме работата по нея и се надяваме до края на този месец също да бъде изпратена за одобрение, каза министър Пулев.

Още новини