Начало Новини Актуално В Стара Загора обсъдиха мерки за контрол над дейността на военния полигон

В Стара Загора обсъдиха мерки за контрол над дейността на военния полигон

Актуално

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов проведе работна среща с кметовете на селата в района на полигон Змейово и с представители на граждански организации и структури, на която обяви мерките, предприети от Министерство на отбраната за контрол върху дейността на военния изпитателен обект. Те са набелязани при посещението на военния министър Аню Ангелов на полигона на 31 януари.

Мерките включват създаването на специален сайт, на който ще бъде публикувана ежедневно информация за предстоящите дейности на полигона. Пет камери за директно наблюдение ще следят извършваните дейности, като първата ще бъде инсталирана в срок до 15 февруари. Камерите ще излъчват онлайн в специализирания сайт. По заповед на военния министър изпитания на боеприпаси ще бъдат извършвани само в светлата част на деня.

Мерките включват още и здравен мониторинг на жителите от близките до полигона населени места. Също така мобилната измервателна станция ще бъде постоянно позиционирана на полигона и ще бъде изградена интернет връзка за пренос на данните в реално време към системата на РИОСВ – Стара Загора.

Сред мерките, инициирани от областния управител, е и актуализация на списъците с представители на различни граждански организации и сдружения, както и частни лица, които могат да посещават полигона Змейово и да извършват директни наблюдения на дейностите там. Те ще имат достъп до полигона 24 часа в денонощието. До момента са предложени 60 души - представители на селата край полигона и на граждански организации. Попълването на списъците ще продължи до края на следващата седмица, каза Йордан Николов.
Той уточни, че до май ще бъде възстановено наблюдението на Старозагорски регион от Космоса. Институтът за космически изследвания при БАН ще извършва сателитния мониторинг, като реалната картина, ще бъде предавана онлайн. Цялата обобщена информация ще бъде достъпна за всички от специализирания интернет сайт.

Министерството на отбраната ще назначи на полигона на щат човек за връзки с обществеността, посочен от неправителствените организации и сдружения. Той ще има ангажимент да осведомява всички интересуващи се, за извършваните дейности. До конкретно решение, обаче, не се стигна на работната среща. Чуха се различни мотиви - че въпросният човек, след като бъде на щат и подпише декларация, че не може да разпространява секретна информация, назначението му е излишно. Предстои нова среща между неправителствените организации и областния управител на Стара Загора, на която да бъде обсъден въпроса.
Началникът на полигон Змейово полк. Сергей Марков отново заяви, че на военния обект не се извършва утилизация на оръжие и боеприпаси, а само изпитвания.

Кметският наместник на село Сулица Радка Пецева категорично заяви, че причина за обгазяванията е полигонът. Колегата и от село Остра могила изрази съмнение, че замърсяванията идват от обект, който се намира зад полигона.
Участниците в срещата са обединени в искането си обгазяванията да спрат, да се диша чист въздух и виновните да бъдат установени и наказани.

екология

дискусия

Змейово

областен управител

Още новини