Начало Новини Актуално В Стара Загора обсъдиха изграждане на карго летище

В Стара Загора обсъдиха изграждане на карго летище

Актуално

Стара Загора изграждане карго летищеОбластният управител Недялко Недялков проведе кръглата маса с цел проучвания за летище Стара Загора и изготвяне на проект, който да бъде представен пред бъдещи инвеститори.

Присъства експертна група от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, зам.-областният управител Димитър Драчев, управителят на Летище Стара Загора инж. Митко Георгиев, управителят на В и К Румен Райков, главният архитект на община Стара Загора арх. Кирчев, както и представители на Напоителни системи, ЕВН, Овергаз-Изток и Виваком.

Обсъди се моментното състояние на прилежащата инфраструктура и евентуалните бъдещи инвестиции. Цялостната картина показва, че местоположението на летището, водните ресурси, електрозахранването, газоснабдяването, телекомуникационните връзки са повече от добри за реализирането на един толкова мащабен проект. След точен анализ, който предстои да се извърши, ще стане ясно до колко необходимо е допълнителното изграждане на подстанции на ЕВН, което не би било проблем за компанията, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

След срещата областният управител Недялко Недялков заведе експертите от МИЕТ до Летище Стара Загора. Полосата е дълга 2 550 м, прилежащите територии са около 6 000 дка, близостта до железопътна и магистрална инфраструктура са на отстояние от 5 км, което го прави изключително привлекателно за инвестиции в модерно карго летище.

Според анализ на Центъра за икономически изследвания в България, бъдеща инвестиция в Летище Стара Загора ще даде възможност да се посрещне новия въздушен трафик, особено между Азия и ЕС. Отличната локация позволява придвижване 3 часа със самолет и 24 часа с камион до всички дестинации на Европа, добри климатични условия, бързи митнически услуги, ниски данъци и най-ниски разходи за труд за квалифицирана работна ръка в ЕС. Данните сочат, че въздушният товаропоток до и от ЕС ще нарасне с 5,8 млн. тона, 78% от които ще идват от Азия.

Превръщането на Летище Стара Загора в международен транзитен разпределител ще има капацитет на товари от 150 000 до 250 000 тона, 2 писти, обслужващи Боинг 747 и Еърбъс 380.

Още новини