Начало Новини Актуално В Стара Загора няма бум на нови пенсионери

В Стара Загора няма бум на нови пенсионери

Актуално

В област Стара Загора няма бум на нови желаещи да се пенсионират в края на 2011 година, съобщи директорът на ТП на НОИ Димитър Щерев. Справката показва, че за последните три месеца на годината, когато усилено се обсъждаше пенсионната реформа и увеличаването на възрастта за пенсиониране, подадените заявления са по-малко в сравнение със същите месеци на 2010 година.

През декември документи за отпускане на пенсии за осигурителен стаж и възраст cа подали 585 човека, а през последния месец на предходната година броят им е бил 759. По-малко са и подадените заявления за инвалидни, наследствени и социални пенсии за инвалидност.

Общо през 2011 година молбите за нови пенсии за стаж и възраст са 3893, а за 2010 - 5083.
От началото на тази година възрастта и стажът за пенсиониране се увеличават с 4 месеца на година за всички категории труд. За работещите в най-масовата категория труд това ще продължи, докато възрастта за пенсиониране достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете. С 2 години се повишава и необходимият стаж за военните, служителите в МВР, ДАНС, следователите. Те ще могат да се пенсионират при 27 години осигурителен стаж в съответната структура. От тази година хората, които навършат пенсионна възраст, но останат на работа, ще получават по 4 на сто бонус върху пенсиите си за всяка допълнително изработена година.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини