Начало Новини Актуално В Стара Загора наградиха най-добрите в конкурса „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

В Стара Загора наградиха най-добрите в конкурса „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

Актуално

наградиЗа втора поредна година Второ основно училище „П.Р.Славейков“ със съдействието на Община Стара Загора организира Национален ученически конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“.

Конкурсът беше обявен през месец октомври миналата година в 4 категории: есе и стихотворение, фотография, рисунки, компютърна презентация. Участниците бяха разделени в 4 възрастови групи: ученици 1-4, 5-6,8-10 и 11-12 класове. Днес на официална церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ отличените получиха своите награди.

Гости на церемонията бяха: Иванка Сотирова, зам.- кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова, заместник областен управител, Надежда Чакърова- Николова, общински омбудсман, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора, представители на институции и фирми, учители, ученици, граждани.

Началото бе дадено с литературен рецитал „Моята България“, изпълнен от ученици от Второ основно училище, участващи в Студио „Словесно – изпълнителско изкуство“.

„Радостна съм, че тази година интересът към конкурса е много по-голям и всеобхватен. Получени са 1088 творби на участници от 24 области в България, от 103 населени места. За първи път във второто издание на конкурса участват ученици от българско училище в чужбина – „Иван Вазов“ в Париж, Франция. Няма как да не си пожелаем обхватът на конкурса да се разраства“, каза Милена Желязкова, директор на Второ основно училище. Тя благодари на Община Стара Загора, която дарява 100 книги за награди на най-добре представилите се участници. Желязкова призова да се поощрява таланта, творческото въображение и вдъхновението на децата.

„Надявам се, че подобни инициативи като тази на Второ основно училище ще привличат все повече участници на национално ниво. В Стара Загора има много конкурси, но името на Петко Рачов Славейков и като един от първите кметове на града е показателно. Всичко може да се случва, когато сме обединени“, категорична бе Иванка Сотирова. По думите й такива прояви са заразителни, защото в днешното бездуховно време има нужда от тях.

В категорията „есе и стихотворение“ се конкурират 208 литературни творби, в категорията „фотография“- 86 фотоса, в категория „рисунки“ - 717 творби и в категория „компютърна презентация“ - 77 разработки.

Компетентното жури отсъди общо 96 награди в 4-те категории. И тази година в него участваха изявени творци, преподаватели и общественици от Стара Загора. В категорията „есе и стихотворение“ в журито бяха поетът Таньо Клисуров, проф-Таня Борисова от Тракийски университет и Иван Желязков, старши инспектор по български език в РУО-Стара Загора. В категорията „рисунки“ журираха проф.Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора и художниците Димо Генов и Валентин Дончевски. В категорията „презентация“ жури бяха проф.Галя Кожухарова, ръководител на ДИПКУ, Снежана Маринова – специалист в РБ „Захарий Княжески“ и Райчо Гънчев-основател на Прабългарска школа за оцеляване „Бага- Тур“. В категорията „фотография“ жури бяха Божидар Дуков, Жейна Желева и Емил Енчев.

Специални награди бяха връчени от институции, клубове и фирми от Стара Загора.

IMG 3673

IMG 3717

Още новини