Начало Новини Актуално В Стара Загора може да има логистичен център за търговия на селскостопански продукти с Китай

В Стара Загора може да има логистичен център за търговия на селскостопански продукти с Китай

Актуално

проекти на Центърза насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай истраните от Централна и Източна ЕвропаДейността и проектите на Центърза насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай истраните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) бяха представени днес в Стара Загора на форум организиран от Центъра, Търговско-промишлена палата -Стара Загора, Община Стара Загора, Регионален академичен център Стара Загора и Агровестник.

В общинската зала „П. Р. Славейков“ се събраха представители на фирми, браншови организации и научни звена,работещи в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата и преработвателнатапромишленост, преподаватели и студенти от Тракийския университет, ученици от СУ „Максим Горки“, изучаващи китайски език.

Гости на форума бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Гергана Микова, областен управител на Стара Загора и Петя Чакърова, зам. областен управител.

„Градът бе избран за място на форума, защото Старозагорския регион има изключителен потенциал за развитието на агросектора. Тук са концентрирани най-много звена в селското стопанство, предстои изграждането на индустриална зона „Загоре, тук са най-големите фирми търгуващи със селскостопанска техника, тук са Тракийският университет, Земеделският институт, областни и общински структури в земеделието. 

Всички имат капацитет и възможности да се включат в бизнеса с Китай“, каза Олег Стоилов, председател на ТПП Стара Загора и модератор на форума.

„Благодаря от името на кмета Живко Тодоров и от мое име за инициативата на Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Центъра, форумът да се проведе тук. Изборът не е случаен. Стара Загора е град с традиции и минало в икономиката. Подобни форуми са добра предпоставка за огласяване възможностите на региона. Индустриална зона „Загоре“ представлява интерес включително и за селското стопанство“, каза Иванка Сотирова.

Областният управител Гергана Микова припомни, че земеделието е един от основните отрасли в нашата страна и производителите трябва да се възползват от програмите и иновациите в сектора.

През 2015 г. България е домакин на срещата на Инициативата 16+1, разказа Васил Гелев, директор на ЦНСССКЦИЕ. По думите му са разисквани възможностите за изграждане на демонстрационни центрове и възможностите за електронна търговия с Китай. След обстоен анализ китайските експерти стигат до извода, че българският продукт може да бъде шафранът, подписано е и споразумение за износ на 650 тона шафранови луковици. Възможностите за търговия с Китай са в направленията: козметични продукти от розово и други етерични масла, вино, вода ,олио, белен слънчоглед и слънчогледов шрот, чайове и лечебни билки.

Васил Гелев представи изградените от Центъра Логистичен хъб и Павилион за електронна търговия със селскостопански и другипродукти, Демонстрационна зона на сътрудничество и Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти, и начина им на работа. По думите му в електронната платформа за търговия с Китай вече участват 150 фирми. „Китайското правителство активно насърчава електронната търговия. Логистична база за електронна търговия би могла да бъде създадена и в Стара Загора“, обясни Васил Гелев.

Той съобщи още, че на Осмата среща на върха между Китай и страните от ЦИЕ в Дубровник (11-12 април 2019 г. ), най-висока степен на подкрепа и одобрение са получили всички проекти на Центъра, а включването им в съвместната декларация- своеобразен наръчник за администрациите от формата 16+1, дава нови, реални възможности за сътрудничество.

IMG 6578

Още новини