Начало Новини Актуално В Стара Загора изследват почви и води с модерна лаборатория

В Стара Загора изследват почви и води с модерна лаборатория

Актуално

Селските стопани от цялата страна ще имат възможността да изследват състава на почвите и водите в своите земеделски стопанства, за да преценят по-добре какви култури биха вирели най-добре върху тях. Подобно изследване би помогнало на земеделците да преценят с какви препарати да обогатят почвата, за да получат най-добри резултати.

Модерната лаборатория беше показана за първи път в първия ден на новата учебна година на Тракийския университет -14 септември. Вече има много заявки от фермери за извършването на такъв анализ на почвите и водите, които ползват в своите стопанства. Изследванията ще започнат веднага след като лабораторията бъде сертифицирана, пише вестник Национална бизнес поща.
Новата лаборатория е част от модерен Консултативен център за съвети в млечното животновъдство, чиято лента беше преряза-на от ректора на Тракийския университет проф. Иван Станков. Центърът е разположен на територията на Аграрния факултет на университета. В изграждането му са инвестирани 160 000 долара, осигурени по проект от фондация Америка за България. Той разполага и с библиотека и лекционни зали, в които младите фермери ще се обучават, разпределени в малки групи. 35-ата учебна година в Тракийския университет беше открита със слово на ректора проф. Иван Станков в присъствието на депутатите от ГЕРБ Недялко Недялков и Нели Калиева, областния управител Йордан Николов, председателя на Общинския съвет в Стара Загора Тенчо Руканов и кмета проф. Светлин Танчев. 1205 първокурсници от България и още 41 студенти от други страни прекрачиха за първи път прага на университета. Те ще се обучават в 27 специалности от отлично подготвен преподавателски екип, каза при откриването проф. Станков.

Още новини