Начало Новини Актуално В Стара Загора храната е най-евтина, според проучване на TV7

В Стара Загора храната е най-евтина, според проучване на TV7

Актуално

в Стара Загора храната най-евтинаВ София се живее най-евтино, сочи проучване на TV7. То обхваща основните хранителни стоки в магазините - хляб, кисело мляко, месо, сирене и олио в шест града на страната. От проучването става ясно, че най-евтина е храната в Стара Загора като разликата със София е много малка. В столицата по-голямата конкуренция сваля цените. Спрямо заплатите храната в столицата се оказва най-евтина. Във Велико Търново пък дават най-много пари за храна.

В столицата са необходими 15,30 лева, за да си набавите тези продукти. Гражданите на Велико Търново и Горна Оряховица отделят най-много за храна - средно по 20 лева на ден, като сметката може да стигне до 30 лева.

За да си напазаруват храна жителите на Стара Загора отделят средно по 10 лева на ден. Бургазлии търсят промоции като отделят около 12-15 лева за стоки от първа необходимост. Във Варна пазаруват в по-малки грамажи, като дават средно по 13 лева на ден за храна.

В столицата покупателната способност е най-голяма. В София със средния месечен доход на домакинствата могат да се закупят 4 300 кг хляб, посочи Иван Балев - директор на дирекция Демографска и социална статистика в НСИ, цитиран от econ.bg.

През 1999 г. българинът е отделял 44% от доходите си за хранителни стоки, докато през 2011 г. разходите са намалели до 36%.

Усещането за инфлация е различно при всяко семейство, защото зависи от различния начин на живот от официалното обявената информация от НСИ, обясни Албена Данчева от статистическия институт.

Още новини