Начало Новини Актуално В Стара Загора е създаден Областен медицински съвет, който има за цел да не допуска разпространение на коронавируса COVI

В Стара Загора е създаден Областен медицински съвет, който има за цел да не допуска разпространение на коронавируса COVID-19

Актуално

EKЗаседание на новосъздадения Областен медицински съвет се състоя днес. Съветът се сформира със заповед на областния управител Гергана Микова. Тема на заседанието беше готовността на институциите и мерките срещу разпространението на коронавируса COVID-19 в България. На заседанието присъстваха зам.-обладстният управител Петя Чакърова, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, кметове и зам.-кметове на общини, директори на държавни и частни болнични заведения, представители на ОД МВР, РД ПБЗН, РУО, ЦСМП, на Втора механизирана бригада и на неправителствени и работодателски организации, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Стара Загора.

Д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция Надзор на заразните болести в РЗИ, представи актуална информация към 26 февруари. Тя съобщи, че от началото на февруари в област Стара Загора са наблюдавани 30 лица, които са пребивавали в Италия и Китай и са се завърнали у нас. От тях за коронавирус са изследвани 6 души. Пет от пробите са дали отрицателен резултат, една все още се чака. От началото на февруари до сега под наблюдение на общопрактикуващи лекари са били поставени 29 лица.

Областният медицински съвет взе решение да бъде изпратено писмо до Министерството на здравеопазването с искане държавата да предостави безплатно на болничните заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ защитни предпазни средства за персонала, както и дезинфектанти.

Бяха отправени предложения към директорите на болнични заведения по тяхна преценка да се ограничат свижданията на пациентите. На ръководствата на общините бе предложено да бъдат ограничени или отменени масовите обществени мероприятия на закрито.

От РЗИ напомниха, че гражданите могат да подават сигнали и да търсят помощ във връзка с коронавируса на денонощния телефон 0882 553564.

IMG 4620

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

Още новини