Начало Новини Актуално В Стара Загора драстично намаляват броя на личните асистенти

В Стара Загора драстично намаляват броя на личните асистенти

Актуално

От началото на тази година условията за кандидатстване за услугата "личен асистент" за хората с увреждания са променени, съобщи Снежана Апостолова, директор на общинската дирекция "Социално подпомагане". Досега право на тази услуга имаха хората с над 90% намалена трудоспособност, сега изискването е те да са приковани на легло.

"Програмата за 2010 г. е силно редуцирана, ние още в края на миналата година направихме нова анкета на заетите по нея, за да се съобразим с всички изисквания. Според промените, за да ползва един човек услугата, трябва да бъде на легло 24 часа в денонощието. През 2009 г. в Националната програма "Асистент на хора с увреждания" бяха включени общо 93-ма души от общината, с новите условия броят им драстично ще се намали, пише вестник Старозагорски новини. За доста семейства това е проблем, а има и хора, които живеят сами", коментира тя.
Очаква се обаче силно редуцираният брой на помощниците да се компенсира с пари от еврофондовете чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Агенцията за социално подпомагане е разработила проект, всички регионални и общински дирекции са направили заявките си. Очаква се до края на месеца да започне приемът на документи за кандидатстване - както за тези, които се нуждаят от помощ, така и за тези, които ще бъдат наемани.

Още новини