Начало Новини Актуално В Стара Загора броят на личните документи, които подлежат на задължителна подмяна през 2010 г. е над 200 хиляди

В Стара Загора броят на личните документи, които подлежат на задължителна подмяна през 2010 г. е над 200 хиляди

Актуално

Картови документи с черно-бели снимки, с чип и биометрични данни ще сменят сегашните цветни лични карти и шофьорски книжки на българина. Паспортите ще останат с цветни снимки. Подмяната започва през настоящата 2010 г. и трябва да стартира към края на март.

В Стара Загора броят на личните документи, които подлежат на задължителна подмяна през настоящата 2010 г. е над 200 000, а в областта около 360 000, съобщи Станимир Минчев, началник група Български документи за самоличност при ОД на МВР - Стара Загора. Общо трябва да се подменят около 380 000 документа, допълни той.
Настоящите документи запазват срока си на валидност, а валидността на изтичащите през 2010 г. лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС ще изтече 6 месеца след датата на валидност, отпечатана на тях. Но за срока на удължаване през настоящата година те са валиден идентификационен документ само на територията на България. По искане на лицето може да се заменят с новите образци преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

Приемането на заявления за лични документи от новия вид засега се предвижда да започне на 29 март2010 г. Таксите за обикновена поръчка на основните документи, издавани на български граждани, ще са: за паспорт - 40 лв. (30 лв. досега); за лична карта - 18 лв. (10 лв. досега); за свидетелство за управление на МПС - 25 лв. (18 лв. досега). Запазва се режимът на преференциални такси за определени категории граждани, като например хора с увреждания,, деца до 16 г., пенсионери над 70 г. и др.

Сроковете за валидност на документите с чип е като на старите документи -10 г. за лична карта, 5 г. за международен паспорт и 10 г. за свидетелство за управление на МПС, пише вестник Национална бизнес поща.
В момента ОД на МВР - Стара Загора чака доставка на оборудването, с което ще снема биометричните ни данни. По график то трябва да пристигне на 6 февруари и за около седмица да бъде инсталирано. Вероятно ще има лавинообразно нарастване на посетителите при нас, сподели Станимир Минчев. Възможно е да се образуват опашки, независимо от допълнително отпуснатите щатни бройки служители в група Български документи за самоличност, допълни той. Законът дава възможност документи по новия образец да се издадат и при собствено желание, глобите при загуба на документите с чип са чувствително завишени и достигат до 500 лв. Новата технология за издаване на лични документи има редица преимущества - не е необходимо да се попълва заявление, не се изисква и снимка - тя ще се прави в местата за заявяване на лични документи, а ако сте болен или трудно подвижен, при вас по местоживеене ще дойде мобилен екип. Всеки притежател на документ от новия вид ще има възможност да се възползва от електронни услуги, свързани с издаването на личните документи, ще разчита на повишена сигурност и надеждност на личните документи.

Още новини