Начало Новини Актуално В Стара Загора беше спасено ранено сръндаче

В Стара Загора беше спасено ранено сръндаче

Актуално
Д-р Михайлов спасява ранено сръндаче

Община Стара Загора съдейства за спасяването на млад сръндак, попаднал в района на Втора Тунджанска лека пехотна бригада, в близост до пивоварна Загорка.На зазоряване дежурният при военно формирование 48 430 подава сигнал за животното, което лежи в безпомощно състояние, близо до стадиона на поделението. При огледа му е констатирано, че има наранявания в областта на главата и счупен крак.

ВрИД командир на формированието майор Веселин Василев предполага, че подгонено от бездомните кучета в района, дивото животно е прескочило двуметровата двойна ограда от бодлива тел. Военните го преместват на топло и безопасно място и започват да търсят помощ от различни институции и неправителствени организации.

След сигнала до Община Стара Загора на място се отзова единствено управителят на Зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов, който констатира тотална фрактура на десния заден крак, поради което прогнозите за възстановяване не са добри. Раните по главата са в областта на роговите израстъци и вероятно са наранявания при усилията на сръндака да се изправи, е заключението на специалиста.

Той е транспортирал животното до клиниките на Тракийския университет в Стара Загора. Със съдействието на кмета Живко Тодоров сръндакът, който е на около 2 години и тежи 18 кг., веднага е въведен в операционна зала, направена е и снимка на счупената кост. Специалистите от екипа на доц. Михаил Паскалев потвърждават изводите от първоначалния преглед, но уточняват, че са резултат от високо енергийна фрактура, т.е. счупването е предизвикано от тежък масивен удар. Те правят операция за възстановяване с пластика.

Засега животното остава под наблюдение в клиниките поне ден- два, после евентуално, ще бъде преместено в зоопарка, уточнява д-р Радослав Михайлов. Според него дивите животни трудно преживяват подобни травми, които ги лишават от възможността да се движат.

Ранено сръндаче

Още новини