Начало Новини Актуално В Стара Загора беше отбелязана 25-ата годишнина от полета на космонавта Александър Александров

В Стара Загора беше отбелязана 25-ата годишнина от полета на космонавта Александър Александров

Актуално

Стара Загора 25-годишнина полет космонавт Александър АлксандровВ Стара Загора е записана една от най-славните страници на българската космонавтика, припомни вторият български космонавт Александър Александров по повод 25-ата годишнина от втория българо-руски космически полет, която се отбелязва в областния град.

През 1988 г. България изстрелва в космоса първите си прибори и апаратура, собствена разработка, което я прави 18-ата космическа държава в света, а участието на Александров в българо-руския космически полет я поставя на 6-а позиция сред регистрираните 160 държави със собствени космонавти.

С грамота и почетен плакет на Института за космически изследвания и технологии бе удостоен кметът на Стара Загора Живко Тодоров, по повод 25-та годишнина от полета на летеца-космонавт Александър Александров и изпълнението на научната програма Шипка. Това стана по време на среща в Община Стара Загора с участието на втория български космонавт, директора на Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. Петър Гецов и доц. д-р Алексей Стоев, който ръководи старозагорския филиал на института, съобщиха от пресцентъра на Общината.

От името на кмета отличията прие зам.-кметът Иванка Сотирова, която благодари на гостите, че са припомнили значимостта на Стара Загора за космическата наука. Преди 25 години градът заема водещо място в сферата на информационните технологии и с разработения тогава от старозагорските учени научен прибор Паралакс-Загорка се изследва физиката на околоземното пространство, при което се определя вертикалното разпределение на светенето на земната атмосфера. Участието му в проекта Шипка предопределя важното място на старозагорския филиал за осъществяването на добрата подготовка на втория български космонавт, изпращането в космоса на 9 апаратури и провеждането на над 50 експеримента на международната космическа станция Мир, призна ген. Александър Александров. Според него отделените средства за космическа апаратура са спомогнали за развитие на икономиката, чрез внедряването им в различни производства впоследствие.

Паралакс – Загорка е разработен от колектив от специалисти с научни ръководители ст. н. с. Ненчо Петков и н. с. Красимир Кънев. Проектът е връх на технологиите за времето си. Той съчетава най-добрата оптика, матрици, монтиране, софтуер и хардуер, а благодарение на старозагорския екип е разработена космическа програма Шипка и е подготвен вторият български космонавт, подчерта проф. Петър Гецов. Той каза още, че за да има трети космонавт в България е необходима стабилност, икономически потенциал, развита наука и политическа воля. Вложеното в космическите програми като знания и образование, се връща под формата на самочувствие и престиж. Дълбоко държавен и важен е въпросът за развитие на космическите технологии. Така науката участва в международното разпределение на труда, убеден е професорът.

Зам.-кметът Иванка Сотирова връчи паметни знаци с герба на Стара Загора на гостите и ги увери, че имат подкрепата на общината за обединяване на усилията за членство на България в Международната космическа агенция, в която в момента сме със статут на наблюдатели. Проф. Гецов съобщи, че за това са необходими 1,6 млн. евро, но никое от правителствата през последните 23 години не ги е отделило за целта, а това не дава шансове да изпратим трети българин в околоземната орбита.

Още новини