Начало Новини Актуално В Стара Загора беше монтиран светофар тип бягащ пешеходец

В Стара Загора беше монтиран светофар тип бягащ пешеходец

Актуално
светофар бягащ пешеходец

Първият в Стара Загора светофар тип бягащ пешеходец със сензорно управление беше монтиран днес на бул. България, до магазин Зора. На същото място беше поставена и пешеходна пътека в бяло и червено, по технологията студен релефен пластик. Светлинната сигнализация е последно поколение от т.н. интелигентни транспортни системи и има предупредителен, а не забранителен режим за моторните превозни средства.

Характерно за новия светофар е, че не е в постоянен режим на работа, а се управлява чрез датчик, който е с обхват до 6 м. Когато пешеходецът застане на тротоара до пешеходната пътека датчикът подава сигнал към светлинната сигнализация, която започва да мига в жълто. Това е моментът, в който шофьорите трябва да намалят скоростта и да спрат, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Опитът в други страни показва, че светофарът тип бягащ пешеходец е особено ефикасен при обозначаване на пешеходни пътеки с интензивно движение, при лошо време и ниска видимост, при сняг, дъжд и мъгла.

Новата сигнализация е в експериментален етап. Намерението на ръководството на Общината е при показани добри резултати тя да бъде поставена и на други натоварени места в Стара Загора.

Досега подобно устройство имаше само на едно място в страната, пред сградата на Президентството. 

Още новини