Начало Новини Актуално В срок от 14 дни може да върнем купена стока

В срок от 14 дни може да върнем купена стока

Актуално

На 12 май в България влиза в сила приетият наскоро Закон за потребителския кредит, като следствие от гласуваната в Европейския съюз Директива за потребителския кредит, чиято цел е да защити интересите на потребителите. Всички страни членки на Европейския съюз трябва да въведат Закона за потребителския кредит до края на юни тази година.

В България това ще се случи близо месец по-рано, което е добър знак за промените, случващи в страната ни по отношение защита правата на потребителите, смята евродепутатьт от ГЕРБ Илиана Иванова. Заедно с изпълнителния директор на Асоциация Активни потребители Богомил Николов, на 15 март - Международния ден на потребителите, тя представи новостите в европейското законодателство и добрите практики в потребителското финансиране в своя информационен център в Стара Загора.
Информираните потребители, които търсят правата си, са така наречените овластени потребители. Те са и лоялните потребители, от които бизнесът печели, ако се отнася  честно с тях, смята Илиана Иванова, цитирано от вестник Национална бизнес поща. За съжаление, усещането у българските потребители е, че в България нивото на защита не е на нивото на останалите европейски потребители. Това обаче ще се промени с влизането в сила на новия Закон за потребителските кредити. Текстовете в него задължават банките и нефинансовите институции да дават така наречената преддоговорна информация, оформена в стандартен европейски формуляр. В него трябва да бъдат упоменати всички условия по договора за кредит, като срок, условия за погасителните вноски, право за предсрочно погасяване и най-важното - годишния процент на разходите (ГПР). Обикновено в рекламите той се изписва с много ситни буквички, а всъщност е нещото, което в крайна сметка потребителите ще заплатят, посочи Илиана Иванова.
С въвеждането на закона се дава и така наречено право на размисъл. В 14-дневен срок потребителят ще има възможност да се откаже от взетия заем, ако прецени, че не му харесва или че не иска да го вземе, без да дава обяснение на банката.
В момента в Европейския парламент се обсъжда и Директива за защита на потребителите в Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите, на която е член и Илиана Иванова. Директивата ще обхване защитата на всички договори за покупко-продажба на стоки и услуги, включително и по интернет, в извън търговските обекти, продажбите по домовете. С въвеждането й потребителите също ще имат това право на размисъл. Ще се даде възможност за поправка, замяна и дори възстановяване на сумата за закупена стока. Дебатът сега е дали търговецът да има право да избира кой вариант на обезщетение да приложи или изборът да е право единствено на клиента.

Още новини