Начало Новини Актуално В София се проведе конференция за възможностите за развитие на винения туризъм

В София се проведе конференция за възможностите за развитие на винения туризъм

Актуално

София конференция възможности винен туризъмПредседателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов официално откри конференция на тема Виното и виненият туризъм на Балканите – Възможности за развитие и сътрудничество, предхождаща Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC), който се провежда на 18 и 19 май 2013 г. в Град хотел София.

Цветан Симеонов подчерта, че за Палатата най-важното послание на тази инициатива е обединяването на Балканите. Когато сме обединени сме силни. Ако обединим капацитетите на Балканите, излизаме на 5-о място в свeта по винопроизводство, заяви той.

Акцентът на конференцията бе представяне на възможностите за развитие на винения туризъм и синергия на Балканите, по който отношение взе Галина Нифору, директор на BIWC. От Глобус Медия Груп направиха демонстрация на поредицата от 12 филма за България, като обърнаха внимание на един от тях, който информира за винения туризъм в страната. Отразена бе и идеята за създаване на специализиран сайт за вино, винопроизводство, винен туризъм.

Беше представена Академията за винен туризъм в Сърбия от Милош Калапис. Той синтезира основите цели, обучение и таргет групи, като насочи внимание върху Дунавския винен маршрут – туристическа обиколка, която включва България, Румъния, Сърбия и Харватска.

Малин Бистрин, представител на Банско, изрази желанието на общината да бъде домакин на следващото издание на Винения фестивал. Представители на ВиноЗона АД анализираха перспективите пред винения туризъм в България, както и първия по рода си пътеводител Винени маршрути.

Георги Петрушев, представител на организацията Вината на Македония, запозна присъстващите с историята на винопроизводството на западната ни съседка.

Още новини