Начало Новини Актуално В Шипка - готови да помогнат на японските си съграждани

В Шипка - готови да помогнат на японските си съграждани

Актуално

Искрено съчувстваме на нашите японски съграждани и сме готови да помогнем в тази голяма трагедия след земетресението и цунамито на 11 март в източното крайбрежие на Япония. Колкото и да е малък нашият балкански град, ние сме като едно семейство. Мъката на всеки един става обща. Когато в критичен момент усетиш искрената човешка топлота, това е безценно. Това каза кметът на град Шипка Стоян Иванов.

От 2000 година до днес там живеят семейства и отделни пратеници от Страната на изгряващото слънце. Към настоящия момент две японски семейства и още четирима японци са намерили в България своята втора родина, пише вестник Старозагорски новини.
"На новите ни съграждани от далечна Япония най им харесват големите пространства, гледката на Балкана и полето. Сравнено с тяхната теснотия и свръхнаселеност, тук признават, че е истински рай", разказва г-н Иванов. Семейство Йоко и Шегики Джогучи са в Шипка вече пет години. Най-напред живели в хотел, после си купили къща. Те са от малкото японско градче Касаи, край Осака, което според информациите било пощадено от природната стихия. В родината са оставили трите си деца и родителите си, но оттам нямало лоши вести.
Един от най-уважаваните представители от страната на самураите в град Шипка е художникът Чузо Окода. Неговите творби - нестандартен микс от живопис и фотография, отдавна са получили признанието и аплаузите на шипченци.
"Когато дойде страшната вест за трагедията в Япония, всички от Шипка настръхнахме. Първо съседите на Йоко, Шегики и Чузо ги потърсиха, а после и останалите наши съграждани изразиха съчувствие и съпричастност. Трагедията е голяма, а ние, жителите на малкия балкански градец Шипка, сме готови на часа да помогнем на близките и на сънародниците на нашите японци", обобщи кметът на Шипка Стоян Иванов.

Още новини