Начало Новини Актуално В село Змейово протестират срещу изсичане на многогодишни орехови дървета

В село Змейово протестират срещу изсичане на многогодишни орехови дървета

Актуално

Разгневени жители на старозагорското село Змейово се вдигнаха на протест срещу масовото изсичане на многогодишни орехи. Заедно с децата си те образуваха жива верига към сечището. След това изразиха недоволството си пред кмета Никола Пеев. Той представи пред хората докладна, която е изпратил до градоначалника на община Стара Загора проф. Светлин Танчев за необходимостта от почистване на три дерета в селото от саморасли широколистни дървета и храсти и то битови отпадъци.

Целта била с реализираните от сечта средства да се освежи сградата на кметството, да с оправят плочки и тротоари. На база на молбата проф. Танчев е подписал разрешение за отсичане на самозалесила се дървесина и храстова растителност в деретата.
Пеев не можа да отговори по какъв начин е избрана фирмата-изпълнител на поръчката МИ - 2 ООД - Стара Загора. Само показа листове с готовността на 3 фирми да поемат задачата. В тях, обаче, не се споменават никакви ценови параметри, не беше представен и сключен договор, нито къде ще се реализира продукцията. Не става ясно и колко ще получи от това кметството в Змейово.
Не са посочили цени, защото тепърва започват работа и от фирмата не знаят колко ще им струва, тъй като дърветата били кухи, обясни Никола Пеев.
Репортерска проверка установи, че са изсечени масивни орехи с плътна и здрава дървесина. По тях, както и върху подготвени за изсичане дървета не се забелязва маркировка. Протестиращите заявиха, че орехите не са саморасли и са садени от техните бащи и дядовци. Корените им били апетитна хапка за изработване на приклади за оръжия.
Това отсечено дърво е на 100 години, защото от дете го помня, а сега съм на 83 години, каза през сълзи дядо Петър Димов. Възрастният мъж обходи с бастуна си дерето и не скри възмущението си пред кмета на селото.
Спечелихме проект да залесим парк в центъра на Змейово, а зад гърба ни и без знанието на хората, се изсичат здрави дървета, разпалено обясняват от сдружение Бъдеще за Змейово.
Според Пеев, специалисти по лесовъдство в община Стара Загора са определили кои дървета трябва да бъдат отсечени. Никой от тях не беше открит за коментар.
Проф. Светлин Танчев каза, че ще се направи проверка и ако има нарушения ще бъдат наложени санкции.

село Змейово

село Змейово

село Змейово

село Змейово

село Змейово

Още новини