Начало Новини Актуално В село Змейово отбелязаха Празника на пелина (видео)

В село Змейово отбелязаха Празника на пелина (видео)

Актуално

празник пелин ЗмейовоВ старозагорското село Змейово, прочуто с майсторите на пелина, отбелязаха Празника на горчивото билково питие. Много ценители на ароматната загряваща напитка се събраха да дегустират от еликсира, а компетентно жури имаше нелеката задача да избере най-добрия пелин за тази година. Участваха 15 души, сред които и две представителки на нежния пол. Наградата за победителя е разходка с яхта по българското Черноморие.

Гостите на празника бяха поздравени от фолклорни формации.

Пелинът се прави от десетилетия по оригинална рецепта, която се предава от поколения на поколения. Зарежда се хубаво грозде - Хамбургски мискет, редуват се ябълки и 15 вида билки, долива се вино и се прави с много любов, сподели рецептата си за пелин Румен Димов. Той е направил избата в къщата си в Змейово в битов стил. Пълните бъчви са грижливо подредени, а над тях висят букети от сушени билки.

Колкото повече билки има, толкова по-хубав става пелинът, каза и Валентин Вълев, който от десетина години произвежда горчивата напитка.

Пелинът е истински еликсир, но трябва да се пие с мярка, съветват стари майстори. Не боли глава от него, краката болят, защото те реже изведнъж, споделя Христо Топалов, който от както се помни прави пелин.

Председателят на журито Пенка Сярова, обаче, веднага му опонира и заяви, че всички пият пелин в Змейово, защото е тяхно производство и е хубава напитка.

Змейовският пелин има ценители в цялата страна.

автор: илко груев

Още новини