Начало Новини Актуално В село Малка Верея си избраха нов Цар Трифон

В село Малка Верея си избраха нов Цар Трифон

Актуално
Цар Трифон

Областният управител на Стара Загора Недялко Недялков беше гост на традиционното зарязване в лозовите масиви край с. Малка Верея на празника Трифон Зарезан. Ритуалът започна от къщата на Цар Трифон 2011 – Иван Чакалов в присъствието на зам.-кмета на Стара Загора Иванка Сотирова и кметът на селото Неделчо Неделчев, след което българският обичай продължи със зарязването на три лози с по три пръчки, полети с вино и с пожелания за берекет и здраве.

Кулминацията в празника беше изборът на Цар Трифон за 2012 г. В него по право участват само местните мъже, които имат поне една асма в двора си, припомни кметът Неделчо Неделчев.

След оспорвано наддаване, срещу 35 бакъра вино и 2 агнета, титлата Цар Трифон 2012 заслужи Деян Бонев. Новият Цар Трифон положи традиционната клетва и обеща да бъде верен Цар на Малка Верея.

Областният управител Недялко Недялков пожела на жителите на селото здраве, благополучие, берекет и сплотеност в делници и празници, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Сред носителите на титлата Цар Трифон в с. Малка Верея са професорите Иван Станков и Иван Божков, бизнесмените Стоян Димитров, Руси Данев и Александър Палешутски.

Зарязване Ритуал по зарязване

Още новини