Начало Новини Актуално В сектора на строителството - без излишен оптимизъм

В сектора на строителството - без излишен оптимизъм

Актуално
респект строителство

През 2012 г. възлагаме надежди да започне процесът за техническа паспортизация на сградния фонд. Законът поставя срокове за този процес. Предстои да бъдат съставени технически паспорти на всички държавни, общински сгради, както и на частния сграден фонд, казва инж. Ивайло Драганов, управител на фирма Респект - 93.

- Г-н Драганов, каква е ситуацията във вашия бранш и какви са очакванията Ви за 2012 г.?

- Няма нищо, което да ни подтиква да гледаме бодряшки или свръхоптимистично на 2012 г. При нас каква ще е следващата година личи по предходната. За да имаме реални проекти в 2012 г., би трябвало да имаме определен обем предпроектни проучвания, идейни разработки, подробни устройствени планове още в 2011 г., а броят им не е задоволителен. Спрямо 2010 г. спадът на оборотите ни е 40%. Обяснявам си по-ниските цифри в данните, които се дават на национално ниво с включването в тях и на фирмите, които се занимават с пътно строителство и инфраструктура и реализират обеми. ПРИ ВИСОКОТО СТРОИТЕЛСТВО СТАГНАЦИЯТА Е ЧУВСТВИТЕЛНА.
Възлагат се малко проекти за проектиране на високо строителство, на многоетажни сгради, защото има сериозен фонд вече построени и непродадени нови жилища. Липсата на фалити сред строителните предприемачи при толкова неразпродадени сгради, си обяснявам с факта, че ресурсите им не са като тези от 1997 г., много по- големи са и могат да си позволят да оцеляват без да разпродават, ЗАДЪРЖАЙКИ ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА ОТНОСИТЕЛНО ВИСОКИ.

- Вашата фирма е сред най-стабилните в бранша. Какви ниши за работа откривате в кризата?

- Да, засега стоим сравнително добре на пазара с цената на неимоверни усилия. Все още не освобождаваме хора. На мястото на колежка, излязла в майчинство, взехме млад строителен инженер бакалавър по стажантската програма на Бюро по труда, който освен че придобива стаж и квалификация при нас, прави и магистратурата си.
Едната ниша, която съществува в момента е ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО НА ОБЕКТИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, предимно в сферата на зърнопроизводството. През 2011 г. имаме изпълнени проекти за силози за съхранение на зърно, за преработки, комплексни зърнобази. Възложителите ни са два вида хора. Едните са крупни собственици на земя, които я дават под аренда, произвеждат много зърно и са забелязали, че е по-добре да не го продават веднага след прибиране на реколтата, а по-късно, за което се нуждаят от места за качествено съхранение на продукцията. ДРУГИЯТ ТИП СА ХОРА БЕЗ ЗЕМИ, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ФАКТУРНИ СДЕЛКИ. Видимо е, че клиентите ни в този бранш имат средствата да инвестират и без да чакат средства по европейски проекти, въпреки че повечето, разбира се, кандидатстват и по такива.

Имаме заявен интерес и от фермери животновъди, но почти няма сделки към момента, всичко е в процес на подготовка. Преди време направихме две големи кравеферми, а сега подготвяме проект за голяма овцеферма за животни, които ще се ползват не за месо, а за млеконадой. Тя ще е в Монтанско.

Ниша, но нискодоходна, е проектирането и строителството на ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ ЗА КЛИЕНТИ, които не желаят да живеят в апартамент и се ориентират към строителство на жилища на село. За този тип клиенти сме подготвили и специален сайт - Готови проекти, на който могат да видят работата ни, предложенията ни, да правят избор от готови проекти или да предложат някой от тези проекти да бъде видоизменен според техните изисквания.
Фирма Респект - 93 приключи миналата година, също завършвайки няколко проекта, поръчка на преработвателни предприятия. От проект и осъществяване на строителен надзор, за което сме лицензирани, до акт 16 и Разрешение за въвеждане в експлоатация ОСЪЩЕСТВИХМЕ РАЗШИРЕНИЕТО НА ПИВОВАРНИЯ ЗАВОД НА КАМЕНИЦА в Хасково. По същия начин работихме и с най-голямата българска фабрика за преработка на плодове и зеленчуци Конекс Тива в с. Оризово, която работи за САЩ, Израел, Канада, изнася също за фирми във Великобритания, Швеция, Германия, Франция, Австрия, Холандия, Гърция, Русия и др. Тук предмет на проекта беше нова хладилна база за замразени плодове и зеленчуци.

В момента се изпълняват още няколко наши проекта - ЦЕХ ЗА ЕКСТРУДИРАНЕ НА МНОГОСТЕННИ ПЛОСКОСТИ ОТ ПОЛИКАРБОНАТ на територията на Агробиохим за фирмата Панхим, разширение на шивашка фабрика на КМТ БГ в с. Белозем, цех за производство на метални изделия на ПИМ в Хасково. За съжаление, в тези случаи не говорим точно за пазарна ниша, а по-скоро за все повече намаляващи предприятия, които към момента все още запазват пазарни позиции.

През 2012 г. възлагаме надежди РЕАЛНО ДА СТАРТИРА ПРОЦЕСЪТ ЗА ТЕХНИЧЕСКА ПАСПОРТИЗАЦИЯ НА СГРАДНИЯ ФОНД, която трябва да бъде направена в определени срокове. Извършваме техническа паспортизация на стари сгради и в момента, но темпото все още е твърде слабо. Предстои да бъдат съставени технически паспорти на всички държавни, общински сгради, както и на частния сграден фонд. Ако по тази линия се започне сериозна работа, ще сме наистина силно ангажирани.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини