Начало Новини Актуално В с. Змейово възраждат производството на домашно сирене

В с. Змейово възраждат производството на домашно сирене

Актуално
коза кози Змейово мляко

Вече втори месец животът в семейството на Стоян Трифонов от китното село Змейово протича по коренно различен начин. В началото на лятото той, съпругата му Валентина и 19-годишната им дъщеря Мария дружно решават да се опълчат на кризата, създавайки стадо от елитни животни за добив на мляко.

Идеята хрумнала на Мария, която тази година завършва с отличие Търговската гимназия в Стара Загора и е приета да учи Финанси във Варна. Кандидатствала с география и била впечатлена от негативните данни за животновъдството в България. Официалната статистика сочи, че днес в страната ни се гледат със 70% по- малко животни, но, според Стоян Трифонов, истината е още по- страшна. Работил съм дълги години в чужбина и много съм пътувал, но като чух идеята на дъщеря ми, сякаш кръвта ми заговори, признава Стоян.
Още като млад дядо му Стоян гледал овце и кози в Змейово, а баба му Пенка правела СИРЕНЕ, КАТЪК, АЙРАН И МАСЛО ПО СОБСТВЕНИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ Родил се в Казанлък, но бил бебе на 5 месеца, когато майка му се разболяла от жълтеница и го занесли на село при баба и дядо, където израсъл чак до училищна възраст, пише вестник Национална бизнес поща.

Отхранили са ме със същите тези домашни млечни продукти и сигурно затова досега не съм се разболявал, гордее се Стоян Трифонов. Преценил, че в световен мащаб храните ще продължат да поскъпват и ОСОБЕНО ТЪРСЕНИ ЩЕ СТАНАТ ЕКОЛОГИЧНИТЕ БИОПРОДУКТИ. С Валентина и Мария избрали да гледат кози, защото пашата край Змейово е подходяща за тях, а млякото им е най-близко до майчината кърма. Добри приятели му дали идеи и насоки, а змейовецът Христо Тодоров му подарил и едно от първите елитни животни - пръч с 15-годишна селекция. Внесъл две кози от Чехия и една от Холандия. Любимката му обаче е козата Бялка от породата бяла българска - красавица с големи рога, даваща цели 4.5 литра качествено мляко на ден. ХОЛАНДКАТА МАЯ ПЪК ДАВА ДОРИ 5.5 ЛИТРА МЛЯКО НА ДЕН. Наскоро взел и елитен пръч от Чехия. За два месеца стадото на Стоян пораснало на 46 глави - 43 кози и 3 пръча. Намеренията му са до зимата стадото да порасне двойно, а когато стигне между 150 и 200 животни, да започне производството на собствена марка млечни екопродукти. Ще използвам рецептите на баба ми Пенка, която с една дървена буталка, изработена от дядо ми, правеше най-хубавите сирена в Змейово, казва Стоян Трифонов.

Законите в България обаче ПОЧТИ ЗАБРАНЯВАТ ПРОИЗВОДСТВА, ОСНОВАВАЩИ СЕ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ. Затова змейовецът и негови колеги решили да подемат инициатива за законодателни промени, които да стимулират домашното производство като в Швейцария. За швейцарците е въпрос на чест да произведат със собствените си ръце в натурално изработени дървени съдове швейцарско сирене. В България се въртят реклами на подобни продукти, но поддържането на традициите на практика е забранено, смята Трифонов.
Българите обаче са доста предубедени спрямо козето мляко, най-вече защото СМЯТАТ, ЧЕ ИМА ТВЪРДЕ СПЕЦИФИЧНА МИРИЗМА. Според Стоян, това се дължи на отглежданите дългокосмести кози и на лоша селекция. Елитното му стадо обаче дава мляко с приятен вкус и сега съседи и съселяни го предпочитат.
Трифонови купили първите кози със семейни спестявания, но скоро разбрали, че заради ниските изкупни цени на млякото трудно ще постигнат добра възвръщаемост. Купуват млякото ми по 50-60 стотинки, а цената на фуража е 36 стотинки и расте. Ако се изравни с цената на млякото, загиваме, притеснява се Трифонов. Затова бърза да се регистрира като земеделски производител и да се включи в някоя от европейските програми за субсидиране на животновъдството. ПЪРВИ В СТАРОЗАГОРСКО Е СЛОЖИЛ ЕЛЕКТРОННИ МАРКИ НА КОЗИТЕ СИ. С тях животните по-лесно се идентифицират, а след време ще може да бъдат проследявани и чрез GPS. Семейството му си има и три коня за езда, с които тримата обичат да яздят в свободното време по живописните пътеки над Змейово.

Стоян Трифонов е първият официално регистрирал се кандидат за кмет на Змейово, подкрепен е от политическа партия ГЕРБ. Надява се кметският пост да му помогне да възроди позабравения поминък в този край - животновъдството и лозарството, и да намери решение на различията между кореняците змейовци и новодошлите. За празника на Богородица на 15 август семейството на Стоян Трифонов ЩЕ ДАРИ ИКОНА НА СВ. МИНА НА БЛИЗО 200-Г0ДИШНИЯ ХРАМ СВ. НИКОЛАЙ в селото. Ще направят и курбан за здраве и берекет с молитва да им потръгне и с животновъдството.

 

Още новини