Начало Новини Актуално В с. Петрово се стягат за гражданско неподчинение

В с. Петрово се стягат за гражданско неподчинение

Актуално

"Стягаме се за гражданско неподчинение. С верижна машина и трактор ще блокираме разклона по пътя Гълъбово -"Марица-изток" и Стара Загора - Димитровград. Вече няма да плащаме и данъците си." Това заяви Първан Георгиев, член на Инициативния комитет на с.Петрово, подготвящ гражданското неподчинение. Причината за крутата мярка е критичното състояние на улица No 10 и No 15 в южната част на селото.

От 25 години там превозните средства закъсват в големите дупки и локви. С часове шофьорите се мъчат да изкарат МПС-тата си и молят за верижни машини. "Аз лично съм вадил десетки закъсали коли", коментира Първан Георгиев, който е селскостопански производител и притежава трактор. На тези улици живеят млади семейства с малки деца и ученици и тяхното придвижване до работа и училище е ежедневен героизъм. Хората не крият, че при обилни валежи или снеготопене децата им са в принудителна ваканция, защото няма как да стигнат до автобуса за Стара Загора. Ако някой се разболее, оказването на лекарска помощ е почти невъзможно - нито лекарят може да стигне до тях, нито пък болните до него, пише вестник Старозагорски новини.
Проблем има и с транспорта до самото село. "Разстоянието между с.Бъдеще и с. Пъстрово, което е 3 км, съм изброил повече от 270 дупки", коментира Първан Георгиев.
От три години жителите на селото водят активна кореспонденция с Община Стара Загора, но безрезултатно. През 2007 г. бившият кмет Евгений Желев им отговорил, че "предстои актуализация на строителната програма за 2007 г. и ще предложим за включване за текущ ремонт на улиците на с.Петрово". Това обаче не се случило. След това последвали нови жалби до Общината. През 2008 г. им писали, че "сигналът е включен за изпълнение в Проектопрограмата за 2008 г. за основен и текущ ремонт на пътната инфраструктура", а през 2009 г. - че "поставеният проблем е включен в строителната програма за 2009 г."...
"Дотук бяхме с жалбите. Вече няма смисъл от подобна кореспонденция, защото тя дупки не пълни", категоричен е Първан Георгиев. Той съобщи още, че протестът, който подготвя Инициативният комитет, ще бъде подкрепен от персонала на Дома в Петрово и служителите от Полигона за борба с градушките.
Датата и часът на гражданското неподчинение ще бъдат уточнени в близките дни и за тях първо ще бъде уведомена Община Стара Загора.

Още новини