Начало Новини Актуално В с. Караново може да бъде посетен Археологически комплекс Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристокра

В с. Караново може да бъде посетен Археологически комплекс Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от I век сл. Хр.

Актуално

За посетители е открит Археологическият комплекс Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от І век сл. Хр. в с. Караново. На събитието присъстваха Тодор Чобанов, зам.-министър на културата, проф. Валерия Фол, д.и.н., Веселин Игнатов, археолог, Евгени Димитров, председател на Сдружение Културни проекти и Николай Грозев, кмет на Община Нова Загора.

От средата на 2009 г. Сдружение „Културни проекти”, подкрепя работата на археолозите от Исторически музей Нова Загора при разкопките на Източната могила. Открита е уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. Министерството на културата е осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките. Проектът получи финансова подкрепа и от банка.

Една от най-интересните и важни находки на Източната могила е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година. Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 1, 20 м. Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по богато са украсени ярема и сбруите на конете.

Посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Археологическите открития в Източната могила са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.

Тракийска колесница, Източната могила, с. Караново Тракийска колесница, Източната могила, с. Караново

Караново Източната могила, с. Караново

Още новини