Начало Новини Актуално В с. Калояновец дават старт на жп проекта Пловдив - Бургас

В с. Калояновец дават старт на жп проекта Пловдив - Бургас

Актуално

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и областният управител Йордан Николов ще дадат старт на строителните дейности по проекта за рехабилитация на участъци по жп линията Пловдив - Бургас. Събитието ще се състои на 11 май от 13.30 часа на жп гара Калояновец.

Проектът доби известност в публичното пространство като "железопътната Тракия". Изпълнителят е консорциум "Джи Си Еф - Ск 13 - Трейс рейлинфра", който предложи да изгради цялото трасе за около 316 млн. лв. След приключването му ще се постигнат скорости от 130/160 км/ч при средни в момента от около 80 км/ч, а времето за пътуване ще се намали с 1 час и 10 минути, пише вестник Старозагорски новини.

В Старозагорска област по проекта ще бъде направена рехабилитация на железопътната отсечка Михайлово - Калояновец, която е с приблизителна разгъната дължина на железния път 21 км и ще се обновят основно гарите в двете села. За железния път на областния град ще има леки освежавания на гарата и основен ремонт на гаровото стопанство, уточни за медията ни зам.-кметът на община Стара Загора Димитър Динев. Проектът се финансира от Оперативна програма "Транспорт" и Община Стара Загора няма финансов ангажимент при реализирането му. Целта е България да изпълни поетите ангажименти за развитие на железопътната инфраструктура, достигане на европейските стандарти в съответствие с политиката на ЕС и стабилното развитие на трансевропейските транспортни мрежи. ЖП линия Пловдив - Бургас е част от TINA мрежата и Пан-европейски транспортен коридор VIII.

Още новини