Начало Новини Актуално В с. Арнаутито видяха сметката на дупките

В с. Арнаутито видяха сметката на дупките

Актуално

В старозагорското село Арнаутито се произведе чрезвичайно събитие. С общите усилия на 12 - 13 мъже, организирани и насърчавани от кметицата Величка Желева Иванова, дупките по пътя бяха ликвидирани. Тези пущини зеят от няколко години, но все пари не достигат за запълването им. Особено сега, по време на криза.

А пък сме пред зима. Шофьорите на автобусите не искат да стигат до селото, за да не им се чупят амортисьорите. Колите, които зареждат хранителния магазин, също се дърпат. Не бай Боже да се наложи да дойде линейка или пожарна... И какво да правим, какво да правим - повикахме Неволята - разказва кметицата. - Споделих идеята си с Жельо Иванов Желев и арендаторите да съберем пари и да си помогнем сами. Написахме обяви, разгласихме на хората. Те се съгласиха и така събрахме 600 лева.

Цялата акция става на доброволни и приятелски начала.
Първата стъпка е била изрязването на дупките под вещото ръководство на 75-годишния Ганчо Василев, който на младини се е занимавал с асфалтиране. След това е започнало почистването им, като водата се е носила с бидони. Инициаторите намерили и трамбовъчва машина, и трамбовчик.

Вярна се оказва народната мъдрост: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Парите стигат само за 4 тона асфалтова смес. Тогава на помощ се притекли от "ВиК", които осигуряват безплатен камион за превозването на асфалта. Разбрал за инициативата на арнаутчани, директорът на Асфалтова база подарява 50-60 литра лепило.
Вчера, навръх православния празник Свети Мина, навитата бригада от 12 мъже застана на "финалната права". От сутринта до късния следобед те запълниха напълно професионално над 100 кв.м дупки и ями от входа на селото, през моста, до първия хранителен магазин. Разбира се, не всичко мина по мед и масло. Най-големият проблем се оказа в пресмятането. Просто вместо 4, са изразходвани 7 камиона асфалтова смес. Пари за трите "допълнителни" камиона не достигнали и те са дадени на вересия.
Арнаутито може да се гордее със своето единомислие, единодействие и красиви дела в името на всички от селото.
На шега, на майтап, но новината още вчера се разчу из съседните села и делегация от Калояновец отишла да огледа майсторлъка на комшиите и да ги пазари и за техните дупки.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини