Начало Новини Актуално В рудник Трояново-север ще бъде отворена капсула с послание към поколенията

В рудник Трояново-север ще бъде отворена капсула с послание към поколенията

Актуално
Рудник Трояново-север

Капсула с послание от работници и служители към бъдещото поколение, поставена през 1982 година, ще бъде извадена и отворена на 30 май 2012 г. в рудник Трояново-север на Мини Марица-изток ЕАД. Тържествената церемония ще започне в 10 часа пред сградата на рудника в с. Ковачево в присъствието на настоящи и бивши ръководители, работници и служители. 

Тази година Трояново-север отбелязва 50-годишен юбилей от първата копка на най-големия от трите рудника на дружеството, съобщиха от пресцентъра.

Настоящото ръководство на рудника, с управител инж. Евгени Близнаков, е подготвило и ново послание към идващите поколения, което ще трябва да се отвори след 25 години – през 2037 г.

Подготвителните работи по изграждането на рудник Трояново-2 (както се е казвал тогава), започват през лятото на 1959 г., под ръководството на инж. Жак Леви и гл. инженер Георги Хаджиев. За начало на рудника се счита датата 4 януари 1962 г., когато се прави първата копка на разрезната траншея с багер ЭШ-4/40. На 1 юни същата година, потегля първият влак с разкривка, управляван от машиниста Кольо Колев. Първата композиция с въглища от този рудник е натоварена на 8 септември 1964 г.

Още новини