Начало Новини Актуално В Ремотекс започна ефективна стачка. Синдикатите искат спешна среща със собствениците

В Ремотекс започна ефективна стачка. Синдикатите искат спешна среща със собствениците

Актуално

От вчера колективът на "Ремотекс - Раднево" АД е в ефективна стачка. По работните си места протестират около половината от работниците, каза председателят на Стачния комитет Живко Запрянов, който е и лидер на КТ "Подкрепа" в предприятието. Осигурен е минималният обем от дейности, така че да бъдат спазени изискванията по чл. 14 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

"Настояваме да бъдат изплатени работните ни заплати. Има хора, които не са получили още ноемврийските си възнаграждения, а вече е февруари. Някои от нас имат да получават близо 2000 лева, а общо задълженията са около 300 хиляди. В средата на декември персоналът беше 940 човека, сега сме 860. Дори и днес работодателят оказва натиск върху работниците, за да не стачкуват, а синдикални лидери не бяха допуснати на територията на предприятието. Няма диалог със синдикатите. Дали сме 3-дневен срок за постигане на споразумение, но в последно време изп. директор Сабин Спахиев не е идвал, с кого да водим преговори?! След изтичането на срока ще свикаме общо събрание на работниците, за да решим какво ще предприемем", коментира Живко Запрянов, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Със заповед на директора на предприятието Стефан Чорчопов е забранено влизането в "Ремотекс - Раднево" на лидери на регионални, браншови и национални синдикални организации, както и на медии. Вчера сутринта на портала са спрени и не са допуснати при протестиращите регионалните представители на КНСБ - Бойка Боева, и на КТ "Подкрепа" - Михаил Михайлов, и председателят на Стачния комитет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Дамян Косев, и зам.-председателят на Федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев. В отговор на това Дамян Косев е изпратил писмо до изп. директор на дружеството Сабин Спахиев, в което заявява, че с тези си действия мениджърският екип нарушава чл. 42 и чл. 406 от Кодекса на труда, даващи правото на представителите на териториални и браншови организации да посещават по всяко време на денонощието работни места, където се упражнява труд.

По-късно следобед от централата на КНСБ в София съобщиха, че са поискали отново спешна среща със собствениците на "Ремотекс" Сабин Спахиев, притежаващ 42%, Йорданка Калчева и Галин Неделчев от Русе, които имат по 29%. От ръководството на синдиката припомнят, че няма нарушения на Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС). Въпреки задължението си по чл. 83, от наредба 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, мениджърският екип на "Ремотекс" АД не е осигурило микроклимат в допустимите норми през зимния период. Не е спазено и изричното предписание на Инспекцията по труда работодателят да осигури през зимния период отоплени помещения или кабини на работните места в срок до 10 януари 2010 г. В халетата, в които се полага труд и където протестират работниците, температурите са минусови, се казва още в разпространеното прессъобщение. В него се настоява още мениджърският екип да спазва трудовото законодателство и да бъде подписан график за изплащане на дължимите работни заплати за ноември 2009 г., аванс и заплата за декември 2009 г. и аванс за януари 2010 г.

Още новини