Начало Новини Актуално В Ремотекс - Раднево решават за стачка днес

В Ремотекс - Раднево решават за стачка днес

Актуално

Днес ще стане ясно дали работниците в "Ремотекс - Раднево" ще подновят стачните си действия, или отново ще дадат отсрочка на собствениците. Според подписаното през февруари споразумение с ръководството до 31 март трябваше да бъдат изплатени всички дължими суми за февруари и авансът за март.

До следобeд вчера работодателите са изплатили авансите и заплатите за февруари. Под въпрос обаче останали авансите за март. Двамата синдикални лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Ремотекс - Раднево" са провели среща с изп.директор Стефан Чорчопов, който им заявил, че Мините не са им превели всички дължими пари. И помолил за отсрочка до 6 март т.г. Това съобщи за "Старозагорски новини" председателят на Стачния комитет Живко Запрянов.
Днес сутринта двамата синдикални лидери ще разговарят с работниците и ще се вземе решение за следващи действия, пише вестник Старозагорски новини.
След постигнатото споразумение и посещението в завода на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов ситуацията в "Ремотекс" бележи известно развитие - осигурени са работно облекло и обувки, отопление в помещенията за почивка, питейна вода. Стачната готовност обаче не е отменяна и още тогава синдикатите заявиха, че си запазват правото на нови действия, при спазване на всички изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, ако не си получат заплатите.
Какво ще бъде решението, ще стане ясно днес. Възможно е работниците, част от които са изправени пред заплахата от съкращение, да проявят за пореден път разбиране и толерантност и да изчакат още малко. Ако решат да предприемат ефективни протести обаче, ще трябва да преминат отново през процедурата на уведомление и подготовка за осигуряване на минималния обем дейности, който, според чл. 14 на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, трябва да бъде осигурен при ефективна стачка.

Още новини