Начало Новини Актуално В Ракитница протестираха срещу депото за отпадъци

В Ракитница протестираха срещу депото за отпадъци

Актуално

В събота след обяд петдесетина жители на старозагорското село Ракитница за пореден път протестираха срещу изграждането на регионално съоръжение за третиране на твърди битови отпадъци край селото. Поредното недоволство е провокирано от точка в дневния ред на предстоящата сесия на ОбС - Стара Загора, за промяна на предназначението на земята, върху която ще бъде изградено сметището.

Митингът се проведе пред кметството в Ракитница, а на него присъстваха и представители на съседни села. "Протестираме, защото не искаме да бъдем погребани живи от боклуците на 12 населени места", заяви председателят на Инициативния комитет Генчо Иванов. Той изрази недоволството на съселяните си, че не е назначена дата за провеждане на местен референдум, и се закани, че ако се наложи, ще стигнат и до Върховния административен съд. Христо Ленов от Кирилово пък отсече: "Ще леем кръв за наследството на нашите деди!" Протестиращите носеха плакати с надписи "Не искаме сметище в Ракитница! Искаме завод да отпадъци на Мандра баир", "Не превръщайте Ракитница от китна градина в сметище" и т.н.

На заседанието на Общинския съвет в четвъртък Генчо Иванов ще направи петминутно изказване, в което ще информира старейшините за стъпките на Инициативния комитет за спиране изграждането на съоръжението и за непримиримата позиция на жителите на селото. Според тях, освен краткосрочни поражения на околната среда, съоръжението ще се превърне и в бомба със закъснител за десетилетия напред. Хората настояват отпуснатите безвъзмездни средства от ЕС да се пренасочат за изграждане на завод за оползотворяване на отпадъците.
Ресорният зам.-кмет на община Стара Загора Белчо Белчев лаконично заяви: "По процедура ние трябва да променим предназначението на земята и затова го правим. От там нататък решаването на проблема е в ръцете на правителството и на съда. Ако кажат, че няма да изграждаме депо - няма да го правим."

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини