Начало Новини Актуално В Ракитница научили за регионалното депо за отпадъци от медиите

В Ракитница научили за регионалното депо за отпадъци от медиите

Актуално

Жителите и притежателите на имоти в старозагорското село Ракитница научили, че бъдещото регионално депо за битови отпадъци ще се изгражда в тяхното землище, от медиите. До този момент никой не е свиквал общо събрание, на което да ги запознае с подробностите и да отговори на въпросите им.

Това заяви за вестник Старозагорски новини кметът Величка Неделчева. Липсата на официална информация пък провокирала недоволство, в резултат на което 570 души са се подписали в знак на несъгласие. Неделчева също научила от медиите и тогава потърсила главния еколог на община Стара Загора Маргарита Георгиева. От нея разбрала, че докладът за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) е възложен на бургаска фирма.
На въпрос какви точно са опасенията им Неделчева отговори, че проблемите са няколко. На първо място отстоянието на площадката "Ракитница-изток" от селото, което според някои било 1000 метра, но според недоволните - 800. Кметицата допълни, че има информация за задължително отстояние от 2000 метра. За да бъдем точни, потърсихме в Интернет Наредба No 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. Там е записано, че за депониране на неопасни отпадъци с ежедневно запръстяване хигиеннозащитната зона е минимум 1000 метра.
Жителите на Ракитница били притеснени от бъдещите миризми и разнасяните от вятъра боклуци, от стичане на мръсотии към селото при проливни дъждове и от падането на цените на имотите им. Част от въпросните 400 декара пък били общинска мера, а около бъдещото депо имало овощни градини от череши, сливи, орехи и лозови масиви. Собствениците им били сигурни, че регионалното сметище ще се окаже пагубно за продукцията им, която ще остане без клиенти. На въпрос дали една сериозна разяснителна кампания би променила настроенията на хората, Неделчева отговори, че се съмнява, тъй като психологическата им нагласа вече била друга.

Вестник Старозагорски новини се свърза и със зам.-директора на РИОСВ - Стара Загора Красимир Костадинов, който заяви, че тяхната задача е само да си кажат експертното мнение за доклада по ОВОС. Изготвянето на подобен документ отнемало 2-3 месеца, а от екоинспекцията щели да се произнесат 2-3 дни след предоставянето на доклада. След това следвало официално обявяване на обществено обсъждане, на което думата щели да имат жителите на Ракитница.
Костадинов уточни, че изборът на площадка "Ракитница-изток" не е дело на МОСВ, а на международен консултант, нает от министерството. Именно негово било твърдото заключение, че "Мандра баир" не отговаря на всички изисквания и регионалното депо трябва да се направи на друго място. Площадката "Ракитница-изток" пък нямала нито една черна точка. Той потвърди, че разстоянието до селото е около километър, и допълни, че първата клетка на депото ще бъде в най-отдалечения край.

Какво е становището на Общината? На общото събрание на СНЦ "Регионално сдружение за управление на отпадъците - Стара Загора", проведено в петък следобед, кметът проф. Танчев гласува "въздържал се". Според него "Мандра баир" е по-подходящото място. Вчера не успяхме да се свържем със зам.-кмета Белчо Белчев, който пряко се занимава с въпроса. От Общината ни информираха, че той и главният еколог са в София, най-вероятно по проблемите около регионалното депо.

 

Още новини