Начало Новини Актуално В Ракитница готвят местен референдум за боклука

В Ракитница готвят местен референдум за боклука

Актуално

В сряда инициативен комитет е депозирал в Oбщина Стара Загора намеренията си за провеждането на местен референдум с един-единствен въпрос: "Съгласни ли сте да се построи депо за битови отпадъци в землището на с. Ракитница?" Вчера стана ясно, че зад искането стоят и петимата напуснали партия "Атака" независими общински съветници.

Битката за бъдещото регионално съоръжение за битови отпадъци се разгоря, след като стана ясно, че вариантът "Мандра баир" окончaтелно отпада заради дадена от правителството концесия за добив на доломит. Този факт стана известен eдва тази година и на практика остави като единствен възможен вариант терена край Ракитница. В противен случай Общината трябваше да се раздели с европейската помощ за изграждането на съоръжението, а старозагорци да плащат двойно, че и повече за извозването на сметта им до депа в съседна област.
Живущите в селото и притежателите на имоти обаче категорично възразиха и заявиха, че са готови дори за гражданско неподчинение. Не ги успокоиха и обещанията, че компостирането на сметта ще се извършва в закрито помещение и няма да има никакво вредно влияние, пише вестник Старозагорски новини.
Резултатът от референдума е ясен и преди да бъде проведен, коментира местният лидер на новосъздадената партия "Нова сила" Тихомир Томов. Въпросът е обаче до какво ще доведе той и има ли все още някаква възможност за търсенето на друг вариант. Според зам.-кмета на община Стара Загора Белчо Белчев, време няма, а решението на проблема вече зависи от МОСВ, а не от местната власт. Поръчаната оценка за въздействие на околната среда за площадката край Ракитница щяла да бъде готова до дни и изготвянето на работния проект да стартира.

 

Още новини