Начало Новини Актуално В Раднево започна изграждането на археологически парк

В Раднево започна изграждането на археологически парк

Актуално
Раднево

С безвъзмездна финансова помощ за устойчиво развитие на туризма в Раднево по европейските програми започна изграждането на археологически парк Нов живот за миналото. Проектното предложение е на обща стойност 4 160 912 лева, като безвъзмездната финансова помощ е 3 244 251 лева.

В общата картина на парка ще бъдат възстановени обекти, открити по археологически път на територията на Раднево.

Вход към комплекса ще бъде порта от ранновизантийска крепост, през която ще влизат посетителите. Те ще могат да изкачат реконструираните правоъгълни кули с изглед към панорамата на целия парк. Помещенията в кулите ще бъдат използвани и за експозиционни площи. Предвижда се монолитно изграждане до височина 2,7 метра и с имитативно възстановяване до 10,10 метра.

Ще се направи възстановка на ранновизантийс-ка крепост с кръгла кула и части от прилежащите й стени като част от фортификационно съоръжение с размери 79 х 79 м. Предвижда се и възстановяване на част от стена и колонада в руинен вид на раннохристиянска базилика. Стражева кула със стопанска сграда от римската епоха ще бъде възстановена като руина във височина до 10 метра.

Ще бъде експонирано и копие на гробно съоръжение - зидан гроб от римската епоха. Предвидено е изграждането на защитни покрития на макети на гробове, жертвоприношения, селища и светилища. В източния край на терена ще бъде изграден и амфитеатър.

Авансово община Раднево получи 1 135488 лева. Обектът трябва да бъде готов до 28 декември 2012 г.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Още новини