Начало Новини Актуално В последния ден за регистрация на домовите книги пак удължиха срока до края та 2010 година

В последния ден за регистрация на домовите книги пак удължиха срока до края та 2010 година

Актуално

Истерия с домовите книги обхвана домоуправители от малки и големи градове. Огромни опашки се извиха пред общините вчера заради изтичането на крайния срок за регистрация на книгите на собствениците. Във Велико Търново пенсионери цял ден трескаво обикаляха книжарниците, за да намерят нужните бумаги, да ги попълнят и да ги подадат в последния момент.

"Ако не успеем, може да ни глобят до 100 лева", плашеха се хората по опашките. Как обаче глобите ще се събират - не беше ясно, защото всички в стая 519 в общината, където приемаха домовите книги, бяха затрупани от работа, пише вестник Стандарт.
Според Закона за етажната собственост до 30 юни собствениците във вход или блок с повече от 3 апартамента трябваше да проведат общо събрание и да се регистрират в домова книга. Ако това не е направено, законът предвижда глоби до 300 лева за домоуправителите и принудителна регистрация на съседите. Въпреки че срокът вече бе удължаван веднъж с 6 месеца, процентът на регистрираните в цялата страна е между 10 и 15, съобщи секретарят на общинската администрация в Стара Загора Николина Горова, която е в ръководството и на Асоциацията на секретарите на общините в България. Първенец била община Добрич с 65% регистрирани. Точно там обаче вчера вече бяха готови с глобите за закъснелите. "Подготвяме предписания за собствениците, които не са спазили закона. Ще връчваме и актове за административни наказания с глоби", каза за "Стандарт" кметът на Добрич Детелина Николова.

Кметове в други райони пък вече са издали разпореждания на служители да разлепват обяви за принудително насрочване на събрания по входовете на закъснелите. На места са включени и заплахи за бъдещи финансови санкции.
В Монтана насилствените общи събрания ще се свикват от 15 септември до 15 декември. 30 юни е пожелателен, а не последен срок, обясни секретарят на общината Мариус Конов.
И докато хората се щураха по книжарници и опашки, се оказа, че срокът за общите събрания отново се удължава. Този път - до края на 2009 г., съобщиха от МРРБ. Това става с промени в Закона за етажната собственост. Очаква се обаче те да бъдат гласувани до 2 седмици. За това време обаче кметовете имат напълно законно право да глобяват нередовните. А който не го направи сега, ще може да го стори след Нова година. Според поправките тогава на санкция подлежат не само домоуправителите, но и собствениците на апартаменти. Размерът на глобата е от 100 до 500 лева, по преценка на кмета.

Междувременно имаше идея задължителната регистрация да бъде отменена. Тя беше предложена от заместничката на строителния министър Росен Плевнелиев - Екатерина Захариева. Експертите обаче я отхвърлиха. Причината е изискването на полицията да се знае кой гражданин къде е регистриран, твърдят запознати. Друг е въпросът обаче дали престъпниците чинно ще включат данните си в домовата книга.

Още новини