Начало Новини Актуално В пилета инжектират и солеви разтвори

В пилета инжектират и солеви разтвори

Актуално
Пилета

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи данните от проведената акция на Българската агенция по храните и Комисията за защита на потребителите. Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода в границите от 27 до 51 %. Той допълни, че има случаи, в които пилешкото месо е инжектирано не с вода, а със солеви разтвори, което не е добре за здравето на потребителите.

Фирмите нарушители ще бъдат санкционирани в размер на 10 000 лв., при повторно нарушение ще бъдат затворени каза министър Найденов. Според европейският регламент се позволява влагането на допълнителна вода, но с цел заготовка, уточни той. Това трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. 

Ще бъдат направени промени в наредбите, с които ще се задължат производителите да обявят съдържанието на вода върху етикетите, допълни министър Найденов. Той даде пример с употребата на палмово масло в млечните продукти, което не е забранено за употреба, но след изписването му върху етикетите потреблението на тези продукти рязко спадна.

Очаква се КЗП да обявят имената на фирмите – нарушители. Министърът допълни , че проверките няма да спрат.

Още новини