Начало Новини Актуално В Павел баня се жалват от скъпа вода

В Павел баня се жалват от скъпа вода

Актуално

Повече от 3000 граждани са подкрепили с подписите си протеста на СНЦ "Гражданско обединение за Павел баня" срещу нереално високата цена на питейната водата в общината и незадоволителното качество на ВиК-услугите.

От организацията са изпратили протестно писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Цената на кубичен метър е 2.42 лв. за гражданите и 2.91 лв. за фирмите. Според инициаторите на подписката дори в райони със затруднено водовземане (като Добрич и Разград) цената на питейната вода е значително по-ниска, в Добрич например е 1.29 лв. за кубик, в Разград - 2.06 лв., пише вестник Старозагорски новини.
Условията в района на Павел баня са благоприятни за изграждане и експлоатация на ВиК-системи, цената е формирана непрозрачно и не отговаря на реалната себестойност, качеството на услугите е лошо, а при ремонт или откриване на нов абонамент се иска от клиента такса, осигуряване на изкоп, материали и засипване, оплакват се павелбанци. За да се намалят авариите по трасето и да се подобри водоснабдяването, Община Павел баня изгради и подмени със собствени средства значителна част от водопреносната мрежа. Осигуряването на добро водоподаване и подмяната на силно амортизираната канализационна мрежа е един от приоритетите в инвестиционната политика на общината. В периода 2004-2007 година са изградени общо 4200 м водопроводи и 3400 м канализация на територията на общината.
Жителите на Павел баня настояват за прозрачност при определяне цената на водата и реално отделяне на помпажна от гравитачна вода. Те се надяват след учредяването на Асоциацията по ВиК да се ускори решаването на проблема.

Още новини