Начало Новини Актуално В Павел баня отвориха врати модерни спа комплекси. Посрещат 30 000 туристи годишно

В Павел баня отвориха врати модерни спа комплекси. Посрещат 30 000 туристи годишно

Актуално
Станимир Радевски

Новите  инвестиции в старозагорската община Павел баня са свързани предимно със земеделието и туризма.Това е нормално, като се има предвид, че общината е разположена в Централна България, в сърцето на Розовата долина между Стара планина и Средна гора, а в нея  текат лековити минерални води.

На територията на нашата община има 3500 дка овощни насаждения, предимно череши, ябълки и малини. Почти 6000 дка. са  розовите насаждения на наша територия, с гордост казва кметът на Павел баня Станимир Радевски. Тази година в общината е произведено 200 кг розово масло, като на територията и  работят 11 розоварни. В последните години се забелязва чувствително разрастване на земите, засети с етерично-маслени култури. Най-мащабното розопроизводство в Старозагорска област, се извършва на наша територия, категорично е кметското ръководство. Това дава възможност от своя страна за макар и временно разрешаване на проблема с безработицата, която в средата на 2010 г. е надхвърлила 11%.  По време на кампанията по прибиране на розите, почти цялото местно население е ангажирано с брането на розовия цвят. В сравнение със същия период на миналата година, безработните в община Павел баня са се увеличили с 3%. Една от причините за увеличаване на безработицата е спирането на програмата  на социалното министерство „От социални помощи към осигуряване на заетост”, която е давала хляб предимно на ниско квалифицирани хора. Павел баня  е сред тези общини в България, в които непрекъснато нараства броя на застаряващото население. Това принуждава общинското ръководство да насочи голяма част от проектите си към решаване на проблемите на възрастните хора. Бюджетът на общината за 2010г. е в размер на 7млн.400 хил.лв. и не се различава съществено от миналогодишния. Вследствие на икономическата криза обаче, все  по-трудна става събираемостта на местните данъци и такси. За първото полугодие на 2010г. тя е в размер на   36%. Капиталовите разходи на общината  са намалени с 20% за 2010г. С помощта на държавата общинското ръководство е изградило   пътя до с. Тъжа, в който са инвестирани 200 000лв. Извършена е  реконструкция на  пътя от разклона на с. Тъжа до центъра на селото с площадното пространство.

Инвестиции
През последните години се увеличават  желаещите да инвестират във ВЕИ на територията на Павел баня.  Общината е отделила парцел от 1000 дка, общинска собственост  в габаревското землище - Патарешка поляна за изграждане на ветрогенератори, като са на ход   процедурите за издаване на разрешение за строеж. Вече е изградена   мини ВЕЦ на територията на община Скобелево. Предстои да бъдат изградени малки  ВЕЦ и в Габровница и Тъжа.  Кметът Радевски е предложил на Общинския съвет Стратегия за изграждане на ВЕИ, в която е посочил  два имота за изграждане на фотоволтаични съоръжения  в района на Горно Сахране и Скобелево.

Туризъм
Една от основните задачи на ръководството на общината  е да развива балнеотуризма. Павел баня разполага с 964 легла в балнеокомплексите и 769 легла в частните квартири. Всяка година общинското ръководство инвестира по 500 000 лв. в обекти, които са  туристически атракции. В курортното градече е съхранено   парковото  пространство от около 970 дка. То дава неповторим уют и атмосфера на почиващите. Павел баня е кандидат за член на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Пловдив-южната врата на България”, с надеждата че то ще успее да  отвори пътникопотока към общината. През 2010г. в Павел баня отвориха врати спа комплексите Калифорния и Севтополис, които осигуряват едновременно лукс, комфорт и лечебни процедури за посетителите.

Проекти
Една от най-важните задачи, която стои пред общинското ръководство е да завърши строителството на основния път за Павел баня и Горно Сахране, който обаче е държавна грижа. По Програмата за развитие на селските райони, Павел баня има одобрен проект на стойност 4 млн.150 хил.лв., които ще бъдат изолзвани за цялостна подмяна на уличното осветление и асфалтиране в 13-те населени места на общината. Предстои да бъде реализиран и проект, насочен към енергийната ефективност на училищните сгради.
Трудно се усвояват европейските пари, по простата причина, че всяка програма иска предварително осигурен финансов ресурс, казва кметът Станимир Радевски. Налага се при одобрен проект да се мисли за изгоден кредит или да се ползват възможностите, които дава фонд Флаг. Това е път, който тепърва всяка община ще избира за себе си, казват от общинското ръководство на Павел баня.

Вестник Пари, 30.09.2010 г.

Още новини