Начало Новини Актуално В парк Бедечка ще се изгражда нов квартал (видео)

В парк Бедечка ще се изгражда нов квартал (видео)

Актуално

В парк Бедечка нов кварталСобствениците на земи в парк Бедечка в Стара Загора могат да застрояват своите имоти. Това става възможно след като общинските съветници не подкрепиха предложението на кмета Живко Тодоров за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план, обхващащ следните граници: от юг - ул. Августа Траяна, север - алеята към предприятие Труд, запад - ул. Иван Вазов, изток - ул. Хан Тервел и пътя за с. Люляк.

Като в указаната територия се предвиди отреждане за парк. Ако предложението беше прието, за обезщетение на собствениците работната група беше предвидила 45 млн. лева по пазарни цени на имотите, но не е ясно дали тази сума нямаше неколкократно да бъде превишена, съобщи общинският съветник Тенчо Руканов.

Изграждането на цялостната инфраструктура на нов квартал в парк Бедечка върху частните терени, ще струва на общината, респективно на данъкоплатците, около 10 млн. лева.

Това е некоректно и спорно, защото цената е прогнозна, коментира Първан Симеонов от Гражданска инициатива Да спасим парк Бедечка.

Доволни от решението на Общинския съвет на Стара Загора са собствениците на имоти в парк Бедечка. Техният представител Димитър Милушев съобщи, че през лятото започват строителните дейности в парка, като от 400 дка, над 1/3 ще бъдат зелени площи.

Защитниците на каузата Бедечка да остане парк съобщиха, че ще продължат да търсят решение на проблема и че не вярват, че Стара Загора ще позволи някога зелената площ да бъде застроена.

Напрежението около казуса Бедечка ескалира през януари. Собствениците на земи в парка и т.н. екозащитници проведоха поредица от протести.

Венета Асенова

Още новини