Начало Новини Актуално В памет на жертвите на Народния съд в Стара Загора (видео)

В памет на жертвите на Народния съд в Стара Загора (видео)

Актуално
репресия репресирани

Съюзът на репресираните от комунистическия терор в Стара Загора отбеляза 66 години от първите присъди на Народния съд. Съвременници и потомци почетоха паметта на невинните жертви с поклонение пред Драматичния театър, пред който на 29 и 30 март Трети състав на Народния съд осъжда на смърт 42 души - представители на политическия и управленски елит на Стара Загора.

В продължение на 10 дни по стълбите на театъра, пред който се намираме, дрънчаха оковите на хората, които бяха изведени от Затвора и доведени тук, за да чуят присъдите. После ги караха до трапа и там ги застреляха, разказа през сълзи 90-годишният Христо Дуков, общински председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор - Стара Загора.

Длъжни сме да говорим за тези събития, за да се помнят и да не се забравят. Длъжници са ни, обаче, и народните представители, защото не направиха нищо и досега безследно изчезналите, съдени от Народния съд, трябва да минават по реда на надзора, за да бъдат реабилитирани и техните близки да получат обезщетение, заяви доц. Драго Михалев - зам.-председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор.

Съюзът на репресираните от комунистическия терор организира и кръгла маса, на която бяха представени исторически факти.

Тленните останки на жестоко убитите ще бъдат извадени и погребани по християнски. На фасадата на Драматичния театър в Стара Загора ще бъде поставена плоча в памет на жертвите на Народния съд.


Връзка към видео репортажа в youtube
(позволява по-високо качество и възможност за гледане чрез мобилни телефони)

Още новини