Начало Новини Актуално В община Гълъбово от наводненията пострадаха 84 къщи

В община Гълъбово от наводненията пострадаха 84 къщи

Актуално
Наводнения

Общинската администрация е готова с обобщените данни от направените протоколи за щетите на домакинствата в пострадалите села от наводнението на 6 февруари тази година. Със заповед на кмета на община Гълъбово, бяха формирани комисии от общинска администрация, които да опишат щетите от наводненията, според правилника на Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

В рамките на 14 дни, в 6 села комисиите, придружавани от кметовете и според предварително получени Декларации от пострадалите домакинства, бяха описани щетите в 84 къщи. (60 в с. Обручище; 3 в с. Априлово; 6 в с. Мъдрец; 5 в с. Искрица; 8 в с. Мусачево; 2 в с. Медникарово). Извършените огледи и описи бяха в две насоки - опис на разрушения по общински структури и опис на засегнато частно имущество, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Общинската пътната мрежа и мостовете са претърпели значителни разрушения, по-сериозни са разрушенията по 5 мостови съоръжения (3 в с. Обручище и 2 в с. Мусачево).

Описът на щетите в пострадалите домакинства е извършен според правилника на Междуведомствената комисия, като това включва разрушения по сграден фонд, жилища, стопански постройки, ел. уреди, мебели, покъщнина, животни, подови настилки, мазилки, тапети.

Документацията е изпратена в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, като очакванията са да бъдат компенсирани загубите на пострадалите домакинства от селата и общината да получи финансиране, с което да се възстанови инфраструктурата.

В момента продължават дейностите по почистване на водостоците и подобряване на проводимостта им, поставят се и отводнителни тръби по дигите.

Част от пострадалите домакинства получиха дърва за огрев със съдействие на областния управител Недялко Недялков. Агенцията за социално подпомагане доставиха дрехи, одеяла, дюшеци и завивки, според нуждите на жителите. От ТЕЦ КонтурГлобал Марица изток 3 направиха дарение на 83 ватенки и 135 ватирани елеци.
Червеният кръст дари на пострадалите домакинства почистващи и дезинфекциращи препарати. Социалният патронаж на община Гълъбово продължава работа по доставяне на препарати, дрехи, одеяла и дюшеци според заявките и нуждите на пострадалите от наводнението.

През миналата седмица по заповед на кмета на община Гълъбово започна контролирано изпускане на всички язовири на територията на общината.

Потенциално опасните язовири бяха проверени по заповед на Министерството на вътрешните работи от хидроинженер към Язовири и каскади, заедно със специалист от общинската администрация.

Констатирано бе, че язовирите на територията на община Гълъбово се стопанисват добре и няма опасност за наводнения на населените места в близост, поради преливане или скъсване на язовирни стени.

Още новини