Начало Новини Актуално В Обручище се плашат от нови наводнения

В Обручище се плашат от нови наводнения

Актуално

Отново се страхуваме от наводнения, но този път заради непочистените водостоци на главния път, алармира Илия Марков, кмет на гълъбовското село Обручище. Ако завали по-продължителен дъжд, под вода ще останат над 50 къщи. Досега Областно пътно управление в Стара Загора е информирано неведнъж, но обяснението, според Марков, било винаги едно и също - няма пари.

"Чакаме финанси и веднага щом ни бъдат преведени, ще почистим и подменим водостоците в Обручище", заяви инж. Петър Николов, директор на Областно пътно управление - Стара Загора. Той обеща, че дотогава тръбните съоръжения ще се чистят периодично, пише вестник Старозагорски новини.
Иначе заданието за почистване и подмяна на два водостока в Обручище е на стойност 28 905 лева и е изпратено през януари т.г. Все още не е ясно кога точно Агенция "Пътна инфраструктура" ще отпусне средствата. В случай, че парите бъдат осигурени до месец, ремонтите ще започнат, когато времето се стопли, категоричен е инж. Николов.
В продължение на пет години жителите на Обручище се оплакват от перманентни наводнения при всеки проливен дъжд. Като причина се сочеха високите подпочвени води, липсата на отводнителен канал и непочистеното корито на река Соколица. Миналата година американският инвеститор в ТЕЦ 1 - AES, плати за изготвянето на проект за почистване на реката, а през януари т.г. "Енел Марица Изток 3" разчисти натрупалите се наноси и прораснала растителност. Последвалата проверка показа, че почистването отговаря на предварителния план и на екологичните стандарти. Останаха водостоците.

Още новини